Leugensjournaal 15: 

Welke kwesties eigenlijk?

Lubbers vs Mees, Koninklijk Vailliet, Marlboro, Volkskrantprimeur en rollebollende specialisten.

Uitblinken is een kwestie van hard werken schreef Intermediair een week geleden. Dat stimuleert om er hard tegenaan te gaan.

Dat leverde gelukkig krachtige kwesties op. De eerste daarvan was die van Ruud Lubbers versus Heleen Mees. Zie ook de column met reacties op NRC.nl. En nu?

Datzelfde NRC heeft genoeg van de niet aflatende aantijgingen van Micha Kat en daagt hem. Niet de – in dit geval – rake inhoudelijke kritiek maar de helaas onontkoombare beledigingen vormen het juridisch doelwit.

We kregen zelf te maken met een persoon die we om wederhoor vroegen en die al bij voorbaat een kort geding aankondigde. En we vrezen nog erger. Moet dat je, als eenling, van publicatie weerhouden? Nee, het harnas aan en netjes blijven.

Leugens.nl wordt niet altijd gezien. Zo kon de Volkskrant doorgaan met scoren met een primeur. Wel maakte een andere krant een publicatie na ons artikel met Wilders in Marlboroverpakking en een tweede dagblad klopte aan vanwege de onthulling over het ‘Koninklijk Vailliet’. De persoon in kwestie reageerde adequaat. De waarheid nadert.

De meest bizarre kwestie van afgelopen week vond nog geen weg naar de andere media: de de Nederlandse chirurgenruzie in Mí¼nchen. De Volkskrant vindt het halve verhaal kennelijk goed genoeg. De correctie van arts Dekkers over betaling aan Harry Mens was even opvallend als netjes.

Geen primeurs: De Duitse uitglijder met doping en Boogerd, die breed in de media was, en de geloofsbelijdenis van Tom Cruise, die daarna traag zijn weg vond naar de Nederlandse websites.

We konden het niet laten om een her en der geciteerde enquíªte van Intermediair over het gemakkelijk liegen door mannen op de pijnbank te leggen. Hoe geloofwaardig is zulks?

Dit artikel droeg wel bij aan de aanhoudende kritiek op Leugens.nl: wat wil je precies? Antwoord: één van de beste journalistieke weblogs maken over leugens, waarheidsvinding en feitelijke mediadisputen. Maar welke onderwerpen dan? In elk geval de relevante mediakwesties, ook reclame, waarbij de feiten in het geding zijn. Zoals ook met Nova versus moslims en het vertrek van de RTL-baas en subsidie voor Eénvandaag en de fout van Jan Jaap over Wouter Bos.

Daarnaast discutabele claims en conflicten in marketing, p.r., reclame (Danone en e-sigaret en groene auto) en soms in de wetenschap (nieuwe Einstein).

Dit loopt momenteel over in een snel groeiende categorie medische zaken, zoals van nieuwe medicijnen en van medische fouten. Deze sector openbaart zich met een vat vol leugens.

En dan heb je nog de geinige dingen als dood door leugen, die we eigenlijk links moeten laten liggen. Maar er moet wel wat te lachen blijven, zelfs over medische fouten

 • Reacties

 • Frans | 22/01/08 om 18:43

  Wat ik al voorspelde, een wethouderssite… jammer dat gebrek aan ambitie. Maar succes met het geneuzel over “relevante mediakwesties” en “ook reclame”, ik voorspel me een grote toekomst met een programma bij de staatstv, zoals de VARA of de TROS. Met kritiek op Danone en geinige itempjes. Waarom we bijvoorbeeld in Irak zitten is een vraag die verder niet belangrijk is natuurlijk, maar “gelukkig” is er afleiding…

 • Frans | 22/01/08 om 18:43

  voorspel me –> voorspel je (ik liever niet ;))

 • Peter Olsthoorn | 23/01/08 om 14:17

  Dat van de leugens over Irak is toch genoegzaam bekend?

 • Frans | 23/01/08 om 15:31

  Een kamermeerderheid en een meerderheid van de kiezers zijn het daar niet mee eens, net zo min als de staatstelevisie. Tenzij Christenen het niet erg vinden om belogen te worden danwel fascistische olieoorlogen te voeren.

 • Peter Olsthoorn | 24/01/08 om 07:29

  Kolfje naar uw hand?
  http://www.leugens.nl/2008/01/23/regering-bushleugenkampioen/

 • Frans | 24/01/08 om 19:45

  Als jij nou eens uitzoekt en publiceert hoe vuistdiep de Amerikaanse overheid in de Nederlandse samenleving is gepenetreerd, dan komen we nog eens ergens. De NSA handelt al jaren alsof dit een Amerikaanse staat is, wie oh wie laat dit toe en heeft ons verpatst? Het meest \”grappige\” is nog dat ze op het gebied van Echelon dezelfde dienstverlening hebben verleend aan Irak (incl. backdoor) totdat ze te vervelend werden. Maar ja, het kinderjournalisme in Nederland zal er niet achter komen. Is meer het niveau van inkopen van nieuwsberichten over mevrouw Spears en Hilton, en misschien een site over leugens van wethouders en reclame en zo. Te triest.

 • hemelsblauw | 24/02/08 om 20:27

  @ Frans. Een duidelijker methode om te demonstreren dat u weinig van de realiteit begrijpt, moet m.i. nog uitgevonden worden. “Als jij nou eens uitzoekt en publiceert hoe vuistdiep”¦.” Ja, ja. Tuurlijk: dat doe je toch effe, in 2008?!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen