Leugensjournaal 20: 

Twee maten rechtspraak voor journalisten?

Kleintje Muurkrant failliet geprocedeerd en Micha Kat vrijuit?

Micha Kat noemde ex-collega Wim Kí¶hler van NRC Handelsblad eerst een ‘crimineel’ en vergeleek hem met Mengele. Handhaven van die termen zou onrechtmatig zijn geweest. Kat veranderde de termen in ‘kwakzalver’ en in Jack Kervorkian en het was niet meer onrechtmatig. Dat vindt althans voorzieningenrechter Marion Poelmann, die de claims van NRC afwees.

Zou ze contact hebben met de collega’s in Den Bosch die vonnissen over Kleintje Muurkrant in de zaken tegen de advocaten Kuijpers/Harff? De uitgave moest onder meer rechtzetten dat het advocatenduo tientallen personen bedreigd en kapot geprocedeerd zou hebben. Inmiddels hebben we zelf die bedreigingen mogen ervaren en nog wat vuilnis per e-mail.

Feiten moeten kloppen, beschuldigingen een fundament hebben. Zo dwong de rechtbank Utrecht Jort Kelder tot een rectificatie, maar mocht hij zijn object wel een stuk tuig van de richel blijven noemen.

Je kunt je ook afvragen waarom journalisten zich verlagen tot schelden en te harde veroordelingen als de feiten op zich ernstig genoeg zijn. Het kan ook netjes zoals met NRC tegenover Maurice de Hond en Het Parool over wethouder Henna Buyne en Leugens.nl zelf over ‘ons liegende claimadvocaatje’.

Of de keurige onthulling over Joop den Uyl, postuum tot leugenaar verklaard met als jeugdzonde het dwepen met het nationaal-socialisme. Wederhoor hoeft niet meer. Dat geldt ook voor zijn beschermeling prins Bernhard en de NOS waarover onze redacteur Ton Biesemaat een fraaie onthulling had.

En afgelopen week aardige hier aangedragen leugens over het kinderpornofilter alsmede disputen over de waarheid tussen EénVandaag en supporters van de geschorste arts Patrick van Eeghem en tussen Defensie en hard interpreterende media en tussen minister Maxime Verhagen en Netwerk.

Journalistiek over de schreef gaan is gelukkig strafbaar als onrechtmatig, maar het tegendeel ook: flagrante censuur en pogingen om journalistiek juridisch tegen te houden? Zou Den Uyl vervolgd zijn? Moet Erik Jurgens op zijn censuur bij de NOS alsnog worden aangesproken? Leugens.nl zal het in elk geval doen. Benieuwd naar de verklaring.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen