Leugensjournaal 17: 

Nederland als leugendetector

Waar of niet waar? Het volk mag oordelen wie de leugenaren zijn.

Heeft hij het stoffelijk overschot Natalee laten verdwijnen, toch ‘gewoon vermoord’ of spreekt hij nog een waarheid?

Dankzij Peter R. de Vries maakt Nederland met Joran van der Sloot mondiaal naam met een leugenkwestie. Wat konden wij daar nog aan bijdragen? Dat werd gistermorgen het woord voor woord uitschrijven het vraaggesprek van Pauw en Witteman met de jongeman. Anderhalf uur noeste arbeid om de anatomie van de leugen bloot te leggen. Samen met het geluid maakt dit het beoordelen een stuk eenvoudiger.

Leugens.nl moet eigenlijk gewoon een online leugendetector bieden waar iedereen – liefst tegen betaling – komt toetsen hoe het staat met het waarheidsgehalte van bepaalde uitingen. Dat gaat er heus wel komen deze eeuw.

Het meest verbazingwekkende deze week op leugengebied was het beeld over de jarige koningin van de Volkskrant in niet minder dan drie grote, prominente reportages. In het eerste verhaal met interne kritiek van ‘pluimstrijkers’ volgde er nog een tweede hagiografie die de krant een dag later probeerde goed te maken met een analyse. Maar die maakte het met doorzichtig geformuleerde anonieme bronnen en open deuren nog erger.

Het is niet persoonlijk, want ondergetekende is – in tegenstelling tot andere redactieleden – al vele jaren een ‘fan’ van de vorstin. Maar wat de Volkskrant hier presteerde was triest, ook al kwam er gisteren nog een mooie ontmaskering overheen over CO2.

Collega De Telegraaf werpt ‘gewoon’ heel opzichtig de objectiviteit af waar het om het Koningshuis gaat. Dat is in essentie minder leugenachtig. Deze krantenmakers wierpen ons wel een fraaie ‘fotojok’ in de schoot. Slachtoffer was notabene vaste Leugens-klant Nina Brink. De eerste fotojok die waarschijnlijk voor de rechter zal komen.

Een andere rechtszaak om leugens, van chirurg Dekkers, molken we begin deze week nog een paar keer uit; met patií«nten, met Harry Mens, een overlijden op de operatietafel en zelfs een patií«nt in Mí¼nchen. U zegt het maar: spreekt Dekkers de waarheid of niet?

Een zaak in meer episodes is ook die tussen advocaat Eric Kuijpers (niet de Kuijpers die raadsman is van Holleeder) en Kucharek. Ze beschuldigen elkaar van een verschrikkelijke berg valsheid. Morgen is er weer een rechtszaak, dus dat gaat nog even door. Maar boeit het wel?

Blij waren we met het weerwoord van Frank van der Vorm. Hij kreeg een trits beschuldigingen aan de broek van fraude met onder meer een bankroet van een stichting voor het predikaat ‘Koninklijk’. Hij gaat, net als eerder Ruud Lubbers, juist op Leugens.nl de strijd met personen en media die beschuldigen.

En net als bij Joran kunnen lezers zelf oordelen. Waar of niet waar?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen