De lange arm van de farmaceuten 

EO valt voor lobby vaccin baarmoederhalskanker

Gezondheidsprogramma’s uitgezonden met patií«ntenverenigingen die heimelijk werden betaald door pillendraaiers.

Gelezen: Trouw

De Evengelische Omroep zond op 29 januari 2008 een Medische special uit over baarmoederhalskanker.

GlaxoSmithKline (GSK) betaalde 46.750 euro aan de stichting Nigyo in Nijmegen. Deze club wil onderzoek naar gynaecologische kankers bevorderen. Het sponsorgeld werd deels gebruikt voor de EO-documentaire.

En wat zegt voorzitter Elrie Bakker van Nigyo? “Het oordeel over de vaccins laten wij over aan specialisten. De fabrikanten hebben geen invloed op ons beleid.”

Welkom op Leugens.nl, mevrouw Bakker. U vergezelt José Bernaerts van Santé die ook viel voor de lobby voor het vaccin Cervarix van GlaxoSmithKline. Tenslotte gaat het om een aardige businees met een prijs van 375 euro per vaccin voor alle vrouwen.

Nog iets: In de sponsorcontracten met GSK als met de eveneens sponsorende Sanofi (Pasteur MSD) is vastgelegd dat Nigyo de sponsornamen publiceert. Maar Nigyo verzwijgt dit.

Epilepsie

Op 24 april 2007 zonde de EO een Medische Special uit over epilepsie. Het group health pharmacy target=_blank”>Nationaal Epilepsie Fonds betaalde.

Nou ja, die 32.000 euro kwam van UCB Pharma. Dat verkoopt epilepsiemedijnen. Dat werd verzwegen

Directeur Martin Boer van het epilepsiefonds tegen Trouw: “Beí¯nvloeding is niet aan de orde. Wij maken deze programma’s in volledige onafhankelijkheid.”

Dank u wel, mijnheer Boer.

Dan nog Irjan Aarten, eindredacteur gezondheid bij de EO, dacht echt dat die patií«ntenclubs zelf zo veel geld hadden: “Dit is volstrekt nieuw voor ons.”

Ook welkom, mijnheer Aarten.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen