Blad Santé doet mee in de public relations 

Baarmoederhals-kankervaccinlobby

Onderzoekje hier, artikeltje daar.

Zo’n onschuldig persberichtje, één uit duizenden:

” Uitslag enquíªte Maurice de Hond: Schreeuwende behoefte aan meer informatie over baarmoederhalskanker”¦

Nederlandse vrouwen weten weinig over baarmoederhalskanker. Tweederde van de vrouwen weet niet waardoor de ziekte wordt veroorzaakt en eenderde doet niets om het te voorkomen. Bovendien weet zestig procent van de vrouwen ní­et dat er voor baarmoederhalskanker een vaccin beschikbaar is”¦”

Er is veel belangstelling voor het baarmoederhalskankervaccin. Als het gratis zou zijn dan zou bijna tachtig procent zich laten vaccineren. Als het € 375,- zou kosten voor meerdere vaccinaties dan geeft ruim een derde aan zich te laten vaccineren”¦

In Sant锦staat de volledige uitslag van de enquíªte. Daarnaast gaat gezondheidsredacteur Dominique Prins in een uitgebreid artikel in op het vaccin tegen baarmoederhalskanker.”

Goed, Santé van februari 2008 even gekocht, een uitgave van Hachette (voorheen Quote Media). Op pagina 28 De kop: “Er is een vaccin dat levens kan redden”¦” Inleiding: “aan baarmoederhalskanker sterven jaarlijks 200 vrouwen. En dat terwijl er voor jonge meisjes een vaccin bestaat dat de ziekte kan voorkomen. “Waar wachten we dan nog op”, vragen ongeruste vrouwen zich af. Maar zo eenvoudig blijkt het niet te zijn.”

Een artikel over vaccinatie. Een onderzoek inclusief prijzen van vaccins. Wat schuilt hierachter?

Baarmoederhalskanker wordt veroorzaakt door het Humaan Pappiloma Virus (HPV). In Nederland zijn twee vaccins ter voorkoming van HPV geregistreerd: Gardasil van Sanofi Pasteur, onderdeel van Sanofi-Aventis en Cervarix van GlaxoSmithKline.

De Gezondheidsraad buigt zich over de vraag of vaccinatie tegen baarmoederhalskanker in het Rijks Vaccinatie Programma (RVP) komt en in het basispakket zorgverzekeringen.

Voor de producenten is dit een beslissing waar tientallen miljoenen euro’s aan omzet mee gemoeid zijn. Daar wil je wel het een en ander voor over hebben. Ook voor een onderzoek door Maurice de Hond en publicatie daarvan in Santé.

Maurice zelf, actief met Peil: “We doen de onderzoeken puur voor Santé en het blad betaalt ons ook. Ik geloof wel dat regelmatig commercií«le organisaties deelnemen aan een onderzoek. Maar wij hebben daar niet direct contact mee en krijgen daar niet direct geld van.”

Hoofdredactrice José Bernaerts van Santé uit zich in haar maandelijks commentaar ook over baarmoederhalskanker en vaccinatie. Kreeg Santé geld van één van de producenten? “Daar wil ik niet op ingaan. Waar wij ons geld vandaan halen is onze zaak. Maar het onderzoek is volkomen onafhankelijk gehouden. In principe is het ons onderzoek.”

‘In principe’ dus. De woordvoerder van Sanofi Pasteur MSD in Hoofddorp heeft wel recent journalisten uitgenodigd voor een tripje naar Barcelona, waar gynaecologen een congres zullen houden over baarmoederhalskanker. En liet eerder TNS Nipo onderzoek doen. Maar heeft Santé niet betaald.

En GlaxoSmithKline? De woordvoerster na interne consultatie: “GSK heeft het onderzoek inderdaad mede mogelijk gemaakt, nadat Santé de firma had benaderd. In het contract is een alinea opgenomen waarin staat dat GSK zich wil houden aan wet- en regelgeving en op geen enkele wijze invloed heeft of inzicht krijgt in het artikel door Santé.”

Geen enkele invloed, maar er wel een handje geld aan besteed”¦

Dan kwam er toevallig nog het bericht gisteren: Baarmoederhalskanker treft vooral armere vrouwen. Een promotiestudie van uit het Integraal Kankercentrum Twente (IKCT). Goede timing van de farmaceut? Onze argwaan gaat te ver. Onderzoekster Maaike van der Aa: “Nee, ik ken het vaccin uiteraard, maar ik heb in het onderzoek en met de financiering niets van doen gehad met welke fabrikant ook.”

Het houdt niet op. Ook deze week nog: Nieuw vaccin tegen baarmoederhalskanker dichtbij: maar dat gaat over de bestrijding, niet over preventieve vaccinatie. Annelies Riezebos van het UMC Groningen. promoveerde op dit onderzoek. “Nee, de industrie was hier op geen enkele manier bij betrokken.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen