Leugensjournaal 24: 

Oorlog plus roddel

Irak, het Midden-Oosten, maar ook Char en de chef van Privé.

De leugensweek begon zo goed met het vertrek aan een Amsterdamse wethouder: niet omdat ze had gelogen maar omdat anderen hadden gelogen. Een dag later was het weer raak met een fraaie documentaire over de Irak-leugen van de regering-Bush. Zoetjesaan wordt duidelijk dat dit de grootste tas met leugens van dit decennium zal worden, en dus van deze eeuw tot nu toe. En wat de vorige eeuw betreft: geen extra punten voor Bernhard.

Waarom maakt Leugens.nl dan nog uitstapjes naar roddelpers en tv-sterren die leven van de leugen? Goede vraag. Ik zie een verband tussen de miljoenen die zich voor tv en in bladen graag laten foppen en de manier waarop een serieuze p.r.-machinerie massa’s bedot. Bijvoorbeeld om een oorlog te legitimeren.

En moeten we, zeker in een week van Pasen, niet beseffen dat alle religies doekjes voor het bloeden bieden? Waarom dan alleen Scientology eruit pikken? Daar deze sekte zo’n keiharde strijd voert met leugens als inzet.

Tegenover de diepe knieval van de Britse pers stonden overwinningen van de pers in zaken in Nederland: de Volkskrant versus een Nijmeegs raadslid en Telegraaf, AD en Nu.nl versus Manon Thomas.

Is overigens het feit dat de Raad voor de Journalistiek het hyperlinken consequent beoordeelt met haar privacynormen niet een aardige discussie waard?

Gelukkig viel er nog het nodige te lachen, zoals het verzonnen bericht van de moefti van Bosnií« – het klinkt ook zo Sinterklaasachtig – en de prachtige smoezen bij een fotojok.

Minder leuk was de confrontatie rond het op zich zinnig onderzoek naar berichtgeving over Israí«l en de Palestijnen. Het ligt zo gevoelig dat je hier veel minder hard de sneuvelende waarheid kunt duiden dan met -pakweg – de oorlog in Irak. En op de koop toe spuit de onderzoekster zelf wat verbaal geweld richting Leugens. Hartelijk welkom.

Het moet maar, net als de juristen die ons lastigvallen met verkeerde argumenten. Kost veel tijd en zenuwen, dat wel”¦

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen