Feitelijk onderzoek naar Nederlandse media: 

‘Meer aandacht voor vermoorde Israí«lií«r dan voor gedode Palestijn’

Meer aandacht voor acht slachtoffers in Israí«l dan voor 60 Palestijnse slachtoffers.

Gehoord: MM Magazine.

Politicologe en communicatiewetenschapper Jacqueline de Bruijn deed in 2002 onderzoek gedaan naar de berichtgeving over het Midden-Oosten. Haar conclusie was dat de Nederlands media gemiddeld Israí«l meer begrip gunnen en minder kritisch benaderen dan de Palestijnen. Dat kwam haar toen op harde reacties te staan.

Die kwamen onder meer van van Connie Mus. Vandaag in MM Magazine van de NCRV trad wederom Connie Mus met felle kritiek op onderzoek van De Bruijn: ze liegt, want Nederlandse correspondenten brengen wel een evenwichtig beeld.

Volgens De Bruijn is RTL met Connie Mus een gunstige uitzondering, maar dat mocht niet baten. Mus bleef er hard tegenin gaan. Onder meer vanuit zijn ervaring dat de propagandamachines van de Israí«lií«rs en de Palestijnen tegenwoordig goed aan elkaar gewaagd zijn. Hij reageerde niet op feiten van De Bruijn. Ze meent:

 • Bij een verslag van een aanval door Israí«l wordt doorgaans een reden genoemd die Israí«l zelf verschaft en in een context geplaatst, bij een actie van Palestijnen blijven meestal een ‘reden’ en context achterwege.
 • De 60 Palestijnse doden bij een grote aanval van Israí«l kregen geen aandacht in Nova, de aanslag in Israí«l een paar dagen later met acht doden tot twee keer toe wel.
 • Netwerk had in de onderzoeksperiode twee keer een onderwerp met de pro-Israí«l-lobby van het Cidi en geen enkele keer met een weerwoord van het Palestina Komitee;
 • Negatieve feiten over Israí«l, zoals de bouw van de Israí«lische Muur op Palestijns grondgebied, worden als meningen van Palestijnen beschreven ondanks internationale veroordelingen.

De Bruijn wordt er op Israel.volkskrantblog.nl van beschuldigd banden te hebben met het Palestina Komitee. Dit is een leugen, volgens De Bruijn: “Nee, helemaal niet. Ik ben onderzoeker en journaliste. Ik heb wat werk gedaan voor een Ander Joods Geluid maar ik ben er ook geen lid van. Altijd wordt er weer een reden gezocht om het maar niet over de inhoud te moeten hebben.”

Ze vindt ook dat dit niet ter zake doet maar wel transparant moet zijn: “De correspondente van Nova in Israí«l, Ankie Reggers, verloor haar man door een terroristische actie bij de Olympische spelen in 1972. Anderzijds werkte de oprichter van het Palestina Komitee Bertus Hendriks ook voor Nova. Dat mag geen rol spelen. Gaat om wat iemand doet, niet of een journalist joods is of niet, of lid is van het een of ander. Het moet om de feiten gaan, van beide kanten evenwichtig gebracht.”

(Bij het checken en teruglezen van de deze citaten bij mevrouw De Bruijn merkte ze op dat ze de citaten die ze bezigde over personen en haar ontkenning van het lidmaatschap van Palestina Komitee niet wenst opgenomen te zien in dit artikel. Ze kondigde aan te zullen verkondigen dat ze dit niet heeft gezegd. “En iedereen mag alles op internet zetten.”)

Het onderzoek is niet uitgeschreven voorhanden. “Ik heb het op dvd met beelden.”

 • Reacties

 • evert van wijk | 20/03/08 om 21:36

  Connie Mus heeft bij de luisteraar niet gescoord met zijn monoloog. Er was geen speld tussen te krijgen, hij legde de onderzoekster uitspraken in de mond die ze naar eigen zeggen nooit gedaan had. Ook de presentator deed weinig moeite om er een debat van te maken.
  Of Mus dan wel DeBruin gelijk heeft, daar kan ik niet over oordelen. Maar als je met zoveel verbaal geweld je gelijk wilt halen, dan verlies je wel de empathie bij de luisteraar. Als je succesvol met de media wilt omgaan en de gunst van het publiek wilt winnen, is het belangrijker dat de luisteraar van je houdt dan dat je daadwerkelijk gelijk hebt. Perception is reality…

 • Rotterdammerstje | 21/03/08 om 20:47

  Als RTL over Hamas spreekt zegt RTL steevast “die de macht gegrepen heeft in 20..”. Terwijl Hamas volgens mij democratisch gekozen is. Ik heb RTL al verschillende malen gevraagd wat hier de reden voor is. Ik wacht nog steeds op antwoord.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen