Leugensjournaal 19: 

Waarachtig?

We maken zaken transparant. Oordelen kunt u zelf wel.

Uit het vorige Leugensjournaal nog één keer het citaat van Peter R. de Vries: “De waarheid is dat Joran van der Sloot tegen onze infiltrant een gedetailleerde bekentenis heeft afgelegd …Tijdens deze unieke verborgen camera actie heeft hij alles, maar dan ook alles opgebiecht.”

Waarbij wij ons afvragen, mede aan de hand van eerdere bevindingen in deze uitgave: “Zijn dat nu leugens? Zegt u het maar.” Aan sportiviteit geen gebrek bij De Vries. Hij kwam zelf aan de Leugenslijn. “Dat mag u vinden”, was het beste antwoord dat wij konden krijgen op de vraag naar waarheid en leugen. Maar dit dan: scoringsdrift zit journalisten het meest in de weg, ook ondergetekende.

Kwalijker is dat Justitie meeging in de hype. Maar topaanklager Harm Brouwer plaatste het vervolgens zelf in perspectief. Belangrijk onderwerp voor Leugens.nl: waarheidsvinding door burgers.

De Vries sleepte de publieke omroep mee, inclusief de liegende Matthijs van Nieuwkerk die met een grap bekende.

In de aandacht die ontstond voor programma’s die ‘te koop’ zijn ‘ontdekte’ de Volkskrant dat ook aandacht in Shownieuws tegen betaling verkrijgbaar is. Echter, volgens SBS niks bijzonders en conform de regels.

Organisaties kunnen ook de redactie van GeenStijl inhuren voor boeiende reportages als verlengstuk van hun campagne voor ‘merkervaringen’.

Volkomen vrij en onafhankelijk, vinden betrokkenen. Net als met de baarmoederhalskankervaccinlobby die in het blad Santé een partner treft. Nieuwe vormen van commercie.

Meestal waar marketing optreedt worden zaken anders voorgesteld dan ze werkelijk zijn. Dat verandert het perspectief. Ook met de aankondiging door Peter R. de Vries. En met genoemde titels Shownieuws, GeenStijl, Santé en ook de Wereld Draait Door.

Waarachtig of leugenachtig? Dat is de vraag. U maakt dat zelf maar uit. Leugens.nl probeert het transparant te maken en krijgt gelukkig medewerking. Iedere partij gaf netjes antwoord op vragen, behalve De Wereld Draait Door.

Zoals Amerika uitmaakt of Clemens meer leugenachtig of waarachtig is, bepaalt u of Verhagen leugenachtig of waarachtig is als hij zegt dat de Nederlandse missie naar Irak uitputtend is behandeld en of de Raad voor de Journalistiek juist omgaat met een klacht onder pseudoniem.

Vraag ons niet: en waar zit dan de leugen? Soms kun je die exact duiden, dan weer aanvoelen of suggereren, en soms is het een zoektocht naar transparantie en ondergeschoven feiten. We moeten zo ver mogelijk gaan om feiten boven tafel te krijgen en te duiden.

En uiteindelijk maakt u de balans op, of het nu de Joran-tapes van Peter, sportman Clemens, minister Verhagen, SBS of de Volkskrant of tijdschrift Santé betreft.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen