Leugensjournaal 9: 

CIA en Volkskrant

Zelfde smoes bij achterhouden en wegwerken van bewijs.


Het ging allebei over martelen. Opvallender nog, over het afdwingen van namen noemen tijdens verhoren met behulp van water. Maar dat was toeval, waarschijnlijk, met de artikelen op Leugens deze week over de CIA en over de Volkskrant

De CIA vernietigde video’s, waarschijnlijk met bewijsmateriaal van martelingen van verdachte terroristen.

De Volkskrant ging heel ver met onderzoek naar eigen fouten bij de ‘martelprimeur’. Veel en veel verder dan journalisten normaliter durven gaan, als het om hun eigen fouten gaat.

Maar toch durft de hoofdredactie de beker niet helemaal leeg te drinken. Het onderzoeksrapport naar gemaakte fouten is voor intern gebruik, vindt de Volkskrant. Officieel zegt hoofdredacteur Pieter Broertjes: “Dit vanwege redenen van juridische en journalistieke aard, met als hoofdzaak bronbescherming.”

De video-opnamen waren voor intern gebruik, zegt (ook) de CIA. Mike Hayden, baas van de CIA over de reden bewijsmateriaal weg te moffelen: “”¦the tapes posed a serious security risk. Were they ever to leak, they would permit identification of your CIA colleagues who had served in the program…”

Verschillende zaken, verschillende omstandigheden. Maar gelijkluidende argumenten voor Leugens.nl. Zou de CIA echt niet in staat zijn geweest om die ondervragers onherkenbaar te maken? Zou de Volkskrant werkelijk de bronnen, voor zover nog onbekend, niet hebben kunnen wegstuffen?

Aan de andere kant stelden we vast dat Doekle Terpstra weliswaar dom handelde maar ontrecht door enkele publicaties als leugenaar was weggezet. Met voorop Elsevier en haar boeiende opiniebloggers De Winter & Ellian. Terwijl De Winter wellicht in verband met een andere leugen nog iets uit te leggen had.

Gelukkig nog tijd voor vermakelijke leugens afgelopen week: over de dood gewaande kanovaarder, geinig perswerk in Engeland; en het Antonio Perra versus Jort Kelder. Lees ook de reacties even.

En tja, welke maatregel heeft Leugens.nl in petto voor de Rijksvoorlichtingsdienst? Ze verricht moeilijk werk, in een glazen huis, maar nam het ook in onderlinge communicatie met Leugens.nl niet nauw met de waarheid. Onnodig, toch?

(En dank voor de complimenten die we ontvingen afgelopen week…)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen