Marteling terreurverdachten niet meer te zien 

CIA-video foetsie

. De redenen zijn fraai, maar de smoesjes deugen niet.

Gelezen: AP, New York Times

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft in 2005 videotapes vernietigd die in 2002 zijn gemaakt van de verhoren van terreurverdachten. Dat maakte de CIA-directeur Michael Hayden vrijdag zelf bekend. Hij reed er New York Times mee in de wielen. Die zou de primeur hebben.

De officií«le reden voor de vernietiging van de banden is het veiligheidsrisico voor de ondervragers. De ware reden is volgens parlementarií«rs en Human Rights Watch vernietiging van bewijs van mogelijk martelingen.

Het ging om ondervraging van Abu Zubaydah en waarschijnlijk Ramzi Binalshib, beiden verbonden aan Al-Qaeda. Eerstgenoemde gaf de naam van Binalshib als medeplichtige van de aanslagen van 11 september 2001. Binalshib noemde de chef van de aanslagen Khalid Sheikh Mohammed. (Hij is hier meer bekend door bijgaande foto dan vanwege zijn naam.)

Hayden had de chefs van inlichtingencommissies in 2003 geí¯nformeerd over het voornemen om de tapes te vernietigen, zegt hij. Republikein Pete Hoekstra weet daar niets van, zegt hij. Tegen de vernietiging kwam Democraat Jane Harman in verzet, naar eigen zeggen. De daadwerkelijke vernietiging van de banden is niet meegedeeld.

De tapes vertoonden wellicht de methode om verdachten zo lang mogelijk kopje onder te houden. Ze zouden vernietigd zijn door Jose A. Rodriguez, chef van de geheime Directorate of Operations. De toenmalige CIA-baas Porter Goss zou er niet van verwittigd zijn en ook de regering niet.

In rechtszaken tussen 2003 en 2005 is expliciet gevraagd of er opnamen van ondervragingen bestonden. De CIA ontkende dat.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen