Leugensjournaal 4: 

Pittige botsingen

NOS/RTL en actievoerders, zuster Lucia en de magistratuur, De Roy en Roctus, NRC en HetVrijeVolk.com; een week van boeiende controverses.

Dat zijn de kwesties die we hier willen hebben; waar de feiten in het geding zijn. Waar één partij de andere de oren wast met ontmaskerend feitenmateriaal. Of elkaar. Zonder dat we nu iedere rechtszaak gaan overdoen.

Boeiend, maar ook bitter is de kwestie van de actievoerders tegen Jorge Zorreguieta aan de ene kant en de omroepen RTL en NOS aan de andere kant. Die zochten we uit.

In correspondentie achteraf zeiden de actievoerders zeker te weten dat ze bewust weg gefilterd en genegeerd zijn door Hilversum. Dat heeft, zeggen ze, te maken met het gunnen van meer uitzendingen. NOS en RTL zouden bang zijn bang buiten de boot te vallen bij het Koninklijk Huis en de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bij volgende gelegenheden. Wie zal het zeggen, maar feiten en bewijs ontbreken.

De NOS aan de andere kant vond de beschuldiging onkies zoals we die in vragen neerlegden. Maar ze ging er open op in. De staatsomroep bevindt zich in een kwetsbare positie. RTL kan zakelijker reageren en deed dit ook. Ze hadden de betogers wel gezien. Of het achtergrondgeluid werkelijk is weggepoetst zouden andere omstanders moeten zeggen.

De entree van De Roy van Zuydewijn op Leugens.nl, en dat nog wel in gevecht met Patric Roctus, was een welkome. De heren staan elkaar zo naar het leven dat een soort van preventieve censuur is ingevoerd om liegen en privacyschending te voorkomen. Houdbaar?

Bij de zaak tussen NRC Handelsblad en Het VrijeVolk.com speelt de waardigheid en het licht geraakt zijn van de traditionele media versus het vlerkengedrag van een rabiate nieuwe website. Deze week dient de zaak. NRC maakte afgelopen week met een ontmaskering een tegenpunt. Donderdag dient de zaak.

Over Lucia de B. haalden we er domweg de feiten over fouten uit. Met de opmerking dat de rechterlijke macht bij dit soort onderzoek niets verweten mag worden. Maar die reageerde wel, sportief.

En gelukkig zijn er ook de betere perszaken, zoals die van het jokken van Vrij Nederland over subsidie. En die van de GPD en Sociale Zaken die we een beetje opgeklopt vinden.

En over het stripverhaal als oorlogsverslag zouden we graag meer meningen horen. We moeten wat meer op de trom gaan slaan.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen