Verzwijgen en jokken hoofdredactie over bedrag 

Staatsfinanciering Vrij Nederland

Maar blad vergeet lezers op de hoogste te stellen.


Opinieblad Vrij Nederland publiceert deze week een hele special onder de titel ‘Alles wat u niet wilt weten over Darfur’. Het gaat om zo’n tien artikelen over het getroffen gebied. Enkele daarvan staan in het dossier Darfur op de website.

Op die website staat ook “Herstel: De special ‘Alles wat u niet wilt weten over Darfur’ in VN deze week kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van NCDO.”

Het blad mist deze mededeling. Adjunct-hoofdredacteur Pieter van den Blink: “Het had ook in het blad moeten staan. We zijn het domweg vergeten.”

Hoeveel geld? “Dat ga ik niet vertellen. We hebben eerder ook een special gemaakt over Afghanistan, toen in de vorm van een bijlage. Dat was ook gesponsord.

Dan bent u toch half aan het jokken als u er niet helder over bent inclusief het bedrag? “Ik kan het bedrag nu niet achterhalen. En wilt u dat ‘half jokken’ even terugnemen want daar houd ik niet zo van.

De woordvoerster van het NCDO. een organisatie betaald door het ministerie van Ontwikkelingssamenwerking kan het bedrag wel vinden: 38.000 euro. “Wij hebben vooraf geen voorwaarde gesteld, behalve dat het geld wordt aangewend voor aandacht voor Darfur. De redactie vult dat onafhankelijk in. Vrij Nederland moet zich achteraf verantwoorden over de manier waarop de van NCDO aan de Darfur special is uitgegeven.”

De missie van de ‘Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling: “NCDO betrekt mensen in Nederland bij internationale samenwerking door middel van campagnes en projecten. Als mensen al betrokken zijn, ondersteunt NCDO hen met informatie, geld of adviezen.”

NCDO ontvangt voor het uitvoeren van haar taken ruim 30 miljoen per jaar van de minister van Ontwikkelingssamenwerking.

Laat nu ook later op de vrijdag NRC Handelsblad dit onderwerp bij de horens vatten en erover publiceren, inclusief gejok. “Vrij Nederland ontving volgens hoofdredacteur Fallaux circa 25.000 euro van de NCDO.” Was het niet 38.000, Emile? Of jokt de NCDO?

In VN staat ook een interview met Aart Zeeman. De NCRV-presentator van actualiteitenrubriek Netwerk ging een poosje met verlof (‘sabbatical‘) om uit te zoeken hoe het komt dat zo’n grote ramp als in Darfur de media en bevolking vrijwel koud laten.

Hij schreef een pamflet dat in de boekhandel ligt onder de titel ‘Tot zover Darfur’. Aanstaande week is voor Darfur met op 9 november op Nederland 2 het aanvullende programma Tot zover Darfur.

 • Reacties

 • Frans | 03/11/07 om 11:03

  Ach gut, Vrij Nederland, het propagandablaadje van de Nederlandse overheid die vuile olieoorloge voert voor Bush, en daar absoluut geen enkele verantwoording voor wenst af te leggen (tegenhouden elke vorm van onderzoek). Zelfs de Amerikaanse en Britse overheden hebben zichzelf onderzocht. Maar dat wel morele leugenachtige praatjes sponsoren. Als ze aan iets aandacht willen geven, een leuke voor de corrupte infiltrant Bos, waarom dan geen artikel sponsoren over het Ogoni-volk uit Nigeria? Ik moest ook erg lachen toen Bos zei dat ze naar Afghanistan gingen voor de bevolking. De duivel is met ons.
  Ik schat dat de parlementaire partijdemocratie nog zo’n 10 jaar heeft voor zij met grof geweld instort en de Afrekening begint. Het lot van de Bosjes en Balkenendjes laat zich raden. Daar heeft VN zich nu tot toegevoegd. Dan niet janken over 10 jaar heh, corrupte hondjes.

 • Peter Olsthoorn | 04/11/07 om 09:47

  Op zondag 4 november , 9.45 uur aangevuld met bericht NRC en jokken over het bedrag

 • Marthijn Uittenbogaard | 05/11/07 om 02:34

  Domweg vergeten? Tuurlijk. Het feit dat Onvrij Nederland geld aanneemt van een eigenlijk indirecte overheidsinstantie is onjournalistiek. Scheiding der machten gaat dan niet meer op.

  Maar ik koop al nooit dat blad, alleen achterafblaadjes zijn tegenwoordig nog (redelijk) eerlijk: Skepsis, Sekstant, homotijdschriften en dergelijke.

  Oltshoorn is goed bezig. Of hij blij is met lof van mij weet ik niet, maar ik ben blij met journalisten die mede-journalisten in de gaten houden. Dat ontbrak in journalistenland te veel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen