Gaan we nu ook al audiojokken? 

‘Zorreguieta moordenaar’ ongehoord

Wie knoeide er met geluid, RTL en NOS of sympathisanten actiegroep zelf?


Gelezen: Deepjournal.com

Het gaat om het RTL Nieuws van 20 oktober 2007 . Op 7.35 minuten begint het verslag van de doop van prinses Ariane in de Kloosterkerk te Den Haag. De opa van Ariane, Jorge Zorreguieta, ex-minister van Argentinií«, is aanwezig.

Op 9.40 minuten komen de leden van het Koninklijk Huis naar buiten; RTL is erbij. Vanaf dat moment zouden protesten tegen de komst van Jorge Zorreguieta duidelijk hoorbaar moeten zijn. Dat zeggen de demonstranten.

Ze zijn gefilmd door Bob Elbracht van het Nieuw Republikeins Genootschap. Zijn beeld en geluid laten geen twijfel: ‘Zorreguieta moordenaar’ wordt luid en duidelijk geschreeuwd, waarschijnlijk in de hele omgeving hoorbaar. Die kreet is niet te horen in het verslag van RTL.

Gaat het om opnamen op hetzelfde tijdstip en (vrijwel) dezelfde plaats met gelijksoortige microfoons? Volgens de makers van de ‘alternatieve beelden wel. Het verschil in afstand was 25 meter, beweren ze. Op Deepjournal.com geven ze een reconstructie van tijdstippen en plaatsen van opnames van RTL en van zichzelf. Ze hebben daar zelf hun geluid onder de uitzending van RTL geplakt om het verschil aan te geven.

Het protest was van Hijos (of: H.I.J.O.S.). Deze organisatie strijdt voor mensenrechten in Zuid-Amerika, en heeft een dossier over Zorreguieta.

Ze heeft ook zelf een filmpje online: ook beelden van Willem-Alexander en Máxima, met daarop luid en duidelijk het protest te horen. Echter, de eigen microfoon staat heel dicht bij de demonstranten. Het is duidelijk dat de filmers met de demonstranten sympathiseren.

Ook is er nog een filmpje gemaakt met de mobiele telefoon door één van de demonstranten. Op dat filmpje is een microfoon te zien van een omroep die boven het publiek wordt uitgetild, juist om het omgevingsgeluid op te vangen.

We legden de beschuldiging van Hijos en het NRG voor aan RTL. De woordvoerder zegt namens adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder van RTL Nieuws: “Onder de originele beelden die bij de montage zijn gebruikt van het verhaal zoals wij dat hebben uitgezonden, is geen geluid te horen van demonstrerende Zorreguieta-tegenstanders. Wij hebben het geluid dus niet gemanipuleerd.

Wie kan er nog meer iets van zeggen? Wellicht de concurrent NOS die de gehele doop uitzond met NOS Actueel en later samenvattingen in het NOS Journaal. Kunnen zij getuigen? Peter Kloosterhuis, Hoofd Evenementen bij de NOS, beantwoordt de vraag naar de protestgeluiden niet als getuige maar als betrokkene:

“Noch voorafgaand aan de doop in de kerk noch na afloop bij het wegrijden van de auto’s en bus hebben we ook maar iets gemerkt van demonstranten. De suggestie dat we hun geluid hebben weggepoetst is lachwekkend.

De demonstranten waren in het wit ook goed zichtbaar. Was het niet, gezien de commotie over Zorreguieta die er altijd is geweest, journalistiek noodzakelijk om, al is het maar met één shot, melding te maken van de demonstratie?

Schreuder van RTL Nieuws: “Ons item duurde een paar minuten en ging over de doopplechtigheid, en er waren veel meer sympathisanten van Oranje dan demonstranten. Een paar jaar terug zou de demonstratie nog nieuwswaarde hebben, maar nu niet meer.”

De NOS-ploeg van Kloosterhuis heeft de demonstranten in het geheel niet gezien tijdens de hele uitzending, benadrukt hij: “Pas om kwart over twee, ruim een uur na afloop van de doopplechtigheid, zijn ze door iemand van ons opgemerkt. Het ging volgens mij om een stuk of vijf demonstranten. We hebben toen nog wel het NOS Journaal getipt maar er is niets mee gedaan.” De uitzendingen van het NOS Journaal van 20 oktober staan online. Het fragment van de doop is maar één minuut kort. Er is (dus) geen plaats voor buitengeluid en geen beeld van de demonstatie.

Het ging inderdaad om weinig demonstranten, een stuk of vijftien zo te zien. Zijn deze, schreeuwend, in het wit gekleed en met spandoek en ballonnen getooid, door journalisten over het hoofd te zien? Kan het geluid niet goed ontsnapt zijn indien er gebruik is gemaakt van een richtmicrofoon door RTL?

Demonstrant Alejandra Slutzky (44) van Hijos, van oorsprong Argentijnse: “De cameramensen stonden met de rug naar ons toe en er stond nog een bloembak tussen, dat wel. Maar ze hebben ons absoluut wel gezien. En we maakten heel veel geluid, zeker toen de bus wegreed die bij RTL is te zien. Van geluidstechniek heb ik geen verstand, maar wat wij riepen kan ze niet zijn ontgaan.”

‘Cameraman’ Bob Elbracht: “Het kan goed zijn dat RTL en NOS helemaal niets hebben gehoord, ofschoon deze reden wel enige gelijkenis vertoont met die van de heer Zorreguieta ten aanzien van de 30.000 vermisten. En met de onwetendheid van Drs. Willem Alexander van Amsberg, historicus. De demonstranten stonden te galmen met het voormalig Paleis Kneuterdijk in de rug. Dat geluid is twintig meter verderop echt niet weg, probeer het desnoods opnieuw.”

Audiojokken door RTL, en video- en audiojokken door de NOS? Of audiojokken door het NRG met het geluid onder de RTL-beelden? U mag het zeggen.

 • Reacties

 • Lion Cachet | 31/10/07 om 20:20

  LS…

  Als je niet bestaat dan hoor je ook niets.
  Dus…Waar hebben we het over.

  Maar dat Jorge Zorreguieta een moordenaar is,
  is evident !

 • Frans | 03/11/07 om 11:12

  Als de vader van de vriendin van mijn zoon een vuile moordenaar is, dan ga ik die niet uitnodigen voor allemaal feestjes, hoe een schat het ook is. De oranjes wel. Als ik de vriendin was zou ik de man ook niet uitnodigen. Maxima wel. Ze doen extra hun best die man te pas en te onpas binnen te slepen. Gezellig! Daar worden kosten voor gemaakt. Die ze vervolgens weer declareren bij de belastingbetaler. En zo sponsort u de aanwezigheid van een ex-minister van een minilair moordend regime op feestjes. Dan weet u waar u voor werkt.

 • Simon | 04/11/07 om 14:17

  Op http://estrecho.indymedia.org/newswire/display/70817/index.php

  is te lezen dat de Hr. Zorreguieta vorig jaar zijn parlementaire immuniteit heeft verloren.

 • voor de poes | 04/11/07 om 15:15

  Die oranjes weten ze wel uit te zoeken “hulde”voor die lui,
  hoerenlopers,Hitleraanhangers en nou weer de dochter van een moordenaar . Die dochter heeft ook weer drie dochters,en waar zullen die straks mee thuis komen ?? .
  Wellicht met een kleinzoon of achterkleinzoon van ,Marcos
  of Pinochet ,Cousescou en Hussein schijnen ook klein en achterkleinkinderen te hebben.En wat vinden de onderdanen daar van (lees klootjesvolk), nou niks die moeten hun mond houden en belasting betalen

 • Martin | 12/11/07 om 20:51

  Zie voor een uitbebreidere beschouwing:
  http://kunst-en-cultuur.infonu.nl/geschiedenis/10310-de-rol-van-jorge-zorreguieta-in-de-vuile-oorlog.html

 • djong | 06/05/09 om 21:03

  Gelukkig zijn er veel mensen,die het onbestaanbaar vinden, dat ons koningshuis zich verbonden heeft met een man die moordenaar is.

  Niet te bevatten… maar hopen, dat alle criminelen een charmante dochter hebben, die een prins trouwen, dan word alles vergeven!!…

  Ik heb niets meer met het k.huis, sinds dit feit.

  Verschrikkelijk.

 • djong | 06/05/09 om 21:09

  reactie op frans: klasse

 • Dominique de Ruiter | 19/07/10 om 17:39

  Toen Ariane gedoopt werd was er een groep demonstranten tegen Zorreguieta .
  Het was in Den Haag en wij waren in het wit. Was er nl ook bij.
  Wie heeft deze aktie ook weer georganiseerd?
  Want dit roept natuurlijk op tot een mega demonstratie tegen die crimineel!! En tegen het hele koningshuis want het zijn eersteklas boeven!!
  Meer mensen die willen meedoen? Waar zijn jullie en wie heeft er een idee?

 • hemelsblauw | 22/07/10 om 17:45

  Zullen we o.a. om praktische redenen eerst maar eens – zelfs na meer dan 65 jaar – schoon schip laten maken bij onze Oosterburen, alvorens duizenden kilometers verderop Argentinií« naar onze hand te willen zetten? Om praktische redenen, financií«le, emotionele, principií«le?

  Overigens vind ik de doop van een kind never en nooit een gelegenheid om zo’n wicht in feite te straffen voor de daden van haar voorouders.

  Ik heb hier niemand gehoord over een vast en hecht geloof in reí¯ncarnatie. En nog nooit hebben Joodse schriftgeleerden die wí¨l vastlegden dat “onze zonden zullen komen over onze kinderen en kinds-kinderen”, ook maar de flauwste hint gegeven we zouden kunnen reí¯ncarneren in ons nageslacht. Iets waar bijvoorbeeld Hindoes en Boeddhisten nou juist wel in geloven.

  Oftewel: boo f*cking hoo, tegen het Republikeins Genootschap! Want zelfs kleine, onschuldige kinderen blijken bij dat onberekenbare tuig niet veilig!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen