Onze tunnelvisie op het afgelopen jaar 

Top-10 leugens 2007

BNN en Endemol winnen onbedreigd, maar verder”¦

1. Grote Donorshow: van de internationale verontwaardiging vooraf (‘enraged and flabbergasted’) tot de aanwezigheid van de wereldpers en de uiteindelijke hoax. De sublieme stunt van BNN van Laurens Drillich (foto) en Endemol werd geschiedenis.

2. De leugens van wielrenner Michael Rasmussen en zijn ploegleiding van Rabo over zijn verblijfplaats in juni 2007 in de voorbereiding op de Tour. Voor de dopingcontrole zei hij in Mexico te verblijven. Maar de Deen trainde ondertussen in Europa. Lees de sms-berichten tussen de Raboploeg en Rasmussen in de betreffende periode.

3. Het wijzigen van Wikipedia door personen in het algemeen en door Mabel Wissen Smit in het bijzonder.

Het wijzingen van een Wikipedia-lemma van Mabel was wel begrijpelijk vanuit het oogpunt van betrokkenen. Maar gezien de geschiedenis met het beeld van leugens rond de verhouding met Klaas Bruinsma niet zo bijdehand.

4. De Volkskrant meende dezelfde Mabel Wisse Smit te te moeten beschermen tegen een ‘aantijging’ van een filmmaker die realiteit en verzinsels per definitie door elkaar gebruikt.

Ging de krant nu alle uitingen in interviews gebezigd voortaan even checken? Dat niet, toont een interview met Wilders. Ondertussen wikkelde de krant de leugen over martelingen in Irak netjes af, maar niet compleet

5. Het openbaar ministerie verwierf een prominente plaats op Leugens.nl, met misleidende rechercheurs, draaien en jokken met het aftappen van telefoongesprekken tussen advocaten en verdachten, en de zaak Lucia de B.

6. Manon van der Garde loog tegen Leugens.nl. Wel origineel, niet zo slim. Diezelfde week liet de PvdA drie sjoemelende raadsleden terugkeren in Amsterdam-Zuid.

7. Knippen in documentaires door de Evangelische Omroep teneinde haar bijbelse opvattingen te beschermen was al niet fraai. De goedkeuring daarvoor van de BBC was zo mogelijk nog erger. Daar kwam de piepcensuur in een liedje nog bovenop.

8. Voetbal International met hoofdredacteur Johan Derksen beschermt voetballers en trainers in ruil voor exclusiviteit:

Het is gangbaar in de pers dat journalisten pogen om exclusieve interviews en nieuwtjes te regelen met bronnen die ze dan, impliciet en zonder dat hardop te zeggen, enige bescherming bieden. Derksen deed dat openlijk, onbeschaamd en voor langere tijd.

9. De strijd tussen GeenStijl en de RVD om publicatie van een foto van de kroonprins en echtgenote in een Apple-winkel in New York eindigde in een roemloze nederlaag voor de RVD. GeenStijl werd vervolgens, met de fietsenhokaffaire van rabiate uitdager tot toonzetter in de media.

10. Met Bram Zeegers is niet dood sprong deze uitgave uit de band. RTL maakte er een tv-item van, inclusief de bijzonder uitslag van onze peiling: een derde gedeelte twijfelde aan zijn dood.

Deze top-10 is beperkt tot Nederland. Dat betekent dat gewichtige internationale zaken als het liegen van Sarkozy en van Bush de lijst niet hebben gehaald.

Ook behelst de opsomming voornamelijk het tweede halfjaar van 2007, toen Leugens.nl actief was. En er zijn vast belangrijke kwesties doorheen geschoten. Die kunt u hieronder kwijt.

 • Reacties

 • Jurry | 31/12/07 om 18:45

  je vergeet de grootste leugen: KPN zal als goed huisvader voor Planet zorgen, yeahhhhhh

 • Cornelis | 01/01/08 om 17:08

  Leuke lijst!

  Die van de EO is echter volkomen misplaatst. In plaats van de bekrompen visie van evolutie in een programma te laten, heeft de EO dat stuk eruit geknipt. Dat is pas echt ruimte laten voor meerdere interpretaties.

  Jammer dat je dan in de top 10 van leugens terecht komt. Welke heikneuter stelt deze lijst uberhaupt samen?

 • Jan | 02/01/08 om 08:40

  De EO hoort er zeker in.
  Die geeft alleen ruimte aan welgevallige zaken.
  Als zij het er niet mee eens zijn is het niet juist.
  Alleen zij hebben gelijk.
  Maar wat zij voorstaan is ook een niet bewezen stelling.
  Als het namelijk bewezen was zou het een feit zijn en geen geloof.

 • Eric | 02/01/08 om 14:03

  De Volkskrant heeft er vaker een handje van om verhalen ongecheckt op te schrijven: http://log.komma.net/?p=3774 . Daar is best wat voor te zeggen – het is immers het verhaal van de geinterviewde – maar het is wel de taak van de journalist in kwestie om voldoende achtergrondkennjis te hebben om tegenwicht te kunnen geven.

 • ww | 02/01/08 om 21:16

  tja, als je de wetenschappelijk visie op de evolutie bekrompen vindt, kan ik me voorstellen dat je vindt dat de EO niet in deze lijst hoort.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen