EO, het negende gebod

20070902-eoevolutie.jpegKijkcijfers scoren met documentaires. Maar er, stiekem, onwelgevallige delen uit knippen.

Gezien: Evolutieblog, Trouw 28 juli en Trouw, 30 juli

Met de BBC-documentairereeks ‘The Life of Mammals’ (’Het Leven van Zoogdieren’) van David Attenborough kwam het uit: de EO censureert al jaren natuurdocumentaires. Dat vond Gerdien de Jong, docent evolutiebiologie aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft wekenlang vergelijkingen getrokken: Britse en Nederlandse uitzendingen, op dvd verspreid door de BBC en door de EO.

Scí¨nes over de afstamming van de mens of de geschiedenis van de continenten heeft de EO eruit geknipt. Het voice-over commentaar spreekt een heel andere tekst dan die van de BBC afkomstig is.

Aflevering tien van de documentaire, die gaat over mensapen en de afstamming van de mens, is op de dvd’s van de EO helemaal weggelaten. Is dat ook liegen is? Daarover kun je van mening verschillen. Als de tiende aflevering essentieel is voor het totale beeld, dan wel. Zo niet, kun je naar eer en geweten het slot weglaten.

En het knippen? Vals! Eer is bij de EO vervangen door de De Heer. Geweten is bij de EO ‘beter weten’. Vooraf netjes vermelden dat erin geknoeid is? Niet nodig, zegt de EO.

De achterban van de omroep zit ermee dat haar club stiekem vals getuigt over wetenschap.

 • Reacties

 • voor de poes | 15/10/07 om 21:37

  Die EO lijkt de pvda wel

 • Phillies | 24/10/07 om 17:52

  Dit kan toch niet!!!
  Dit is pure volksverlakkerij!!!
  EO = Evangelische onzin hehe

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen