Kerstliedje The Pogues te vunzig voor Britse oren 

Nicht en slet piep

BBC springt in de bres voor de homoseksuele medemens.

De BBC Radio 1 zendt in deze Kersttijd regelmatig het liedje Fairytale of New York van de Britse groep The Pogues en wijlen Kirsty Maccoll.

Opmerkzame luisteraars hoorden een piep bij de woorden ‘slut’ en ‘faggot’, in goed Nederlands ‘slet’ en ‘nicht’ weg te piepen. Dat was een besluit van Andy Parfitt. Hij is station controller van Radio 1. Dat wil zeggen verantwoordelijk voor jonge tienerluisteraars.

Hij besloot inmiddels om het duet weer in volle glorie ten gehore te brengen. De tekst toont het banale dat meestal met censuur is gemoeid:
You’re a bum
You’re a punk
You’re an old slut on junk
Lying there almost dead on a drip in that bed
You scumbag, you maggot
You cheap lousy faggot
Happy Christmas your arse
I pray God it’s our last

Luisteraars van Radio 1 waren verbaasd over de censuur van de BBC want het station speelde de song ongecensureerd sinds 1987. Andere BBC-stations hebben ‘Fairytale of New York’ overigens dit jaar ook ongecensureerd uitgezonden. Volgens de Daily Mail was de gedachte achter de censuur dat de tekst aanstootgevend is voor homo’s.

Volgens The Telegraph is de BBC roomser dan de paus geweest. Faggot-lezers van die krant vinden het geen enkel probleem dat The Pogues hen ‘uitschelden’ in een Kerst-song.

In Nederland weten we dat de BBC het geen probleem vindt dat de EO alles over evolutie uit hun natuurdocumentaires knipt. Censuur op liedteksten is van alle tijden, ook bij de BBC. Liedjes van The Beatles (Come Together) en The Kinks (Lola) kwamen er niet door bij de staatszender. Ian Dury’s Spasticus Autisticus (tekst) werd in 1981 – het internationale jaar van de gehandicapte mens- door de BBC pas na zonsondergang uitgezonden. Spasticus Ian Dury had het lied juist geschreven als een positieve boodschap voor gehandicapten mensen.

BBC Radio 1 spant de kroon in preutse censuur. The Sex Pistols met het fenomenale God save the queen (and her fascist regime)’ kwam er uiteraard niet in. Maar zelfs ‘Franky goes to Hollywood’ met ‘Relax’ moest het ontgelden. Op de strofe ‘When you’re gonna come’ kwam de BBC klaar alvorens die uit te zenden.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen