Wetenschappelijke dikke duim 

Mart Bax fraudeerde al jong

Oud-hoogleraar politieke antropologie knoeide al in proefschrift.

Gelezen: Richard de Boer in de Volkskrant, 17 januari 2019

Mart Bax maakte al entree op Leugens.nl. Nu blijkt ook zijn proefschrift over Ierse plattelandspolitiek, waarop Bax in 1973 aan de Universiteit van Amsterdam promoveerde, van alle kanten te rammelen, zo blijkt uit onderzoek van Richard de Boer.

Hij vond de namen achter personen en plaatsnamen die Bax anonimiseerde, checkte de feiten en sprak met Ierse historici.

‘Ook de historische passages zitten vol fouten en zijn soms behoorlijk sensationeel, volgens decaan journalistiek Niall Meehan van Griffith College in Dublin, die veel publiceert over de Ierse onafhankelijkheidsstrijd. Zo beweert Bax dat in een niet nader genoemde gevangenis alle gevangenen werden gecastreerd tijdens de Ierse burgeroorlog. Daar klopt volgens Meehan niets van. ‘We hebben geen idee waar hij zijn onbetrouwbare informatie vandaan heeft, omdat hij geen bronnen vermeldt. Het is totaal niet wetenschappelijk’, aldus Meehan.’

Gepensioneerde antropoloog Ton Dijst, die de zaak-Bax aankaartte op de website van de antropologische beroepsvereniging ABv, wist al dat er van het promotieonderzoek ook weinig deugde. Bax (81) verschafte geen wederhoor.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen