Geen nieuwe rechtszaken voor beide mannen 

Zaak Baybasin-Demmink blijft een eeuwige complottheorie

De zaak-Baybasin komt niet opnieuw voor het gerecht. En Joris Demmink wordt niet vervolgd voor pedofilie. Twee enorme klappen voor gelovigen in de grootste complottheorie van het Nederlandse internet. Die, overigens, nooit meer zal verdwijnen.

Het verhaal van het grootste van de Nederlandse internetcomplotten in essentie: Nederland zette de Koerd Hüseyin Baybasin in 2002 levenslang vast (voor moord, afpersing en drugshandel) op aandrang van Turkije, dat Nederland chanteert met belastend materiaal over pedoseksuele handelingen van Joris Demmink, de ex-secretaris-generaal van Justitie.

Nu zijn er drie nieuwsfeiten: geen vervolging Demmink, geen nieuwe rechtszaak Baybasin en Baybasin moet de staat terugbetalen wegens afpersing.

Het Openbaar Ministerie wil niet overgaan tot vervolging van Demmink. Er ontbreekt bewijs dat Demmink zich in de jaren ‘90 in Turkije schuldig heeft gemaakt aan verkrachting van twee jongens. Turkije weigert medewerking aan verhoren. Ook ontbreken er aanwijzingen dat Demmink tussen 1995 en 1997 in Turkije is geweest.

Het gerechtshof in Arnhem gelastte begin 2014 een onderzoek naar de aantijgingen tegen Demmink. Dat onderzoek is uitgevoerd door de Rijksrecherche en een rechter-commissaris. Het hof in Arnhem staat weinig anders te doen dan vervolging te staken.

Tapcontroverse blijft

Tot overmaat van ramp voor de vele gelovers in het complot concludeert Advocaat-generaal Diederik Aben van de Hoge Raad dat er geen nieuw proces komt voor Baybasin. (samenvatting).

Baybasin’s advocaat Adèle van der Plas diende in april 2011 bij de Hoge Raad een herzieningsverzoek in omdat zij overtuigd is van een politieke veroordeling en het Turkije-complot. In een reactie op de afwijzing door de Advocaat-generaal spreekt ze van het ‘failliet van de rechtstaat’. Ze had zich rationeel en emotioneel compleet vastgebeten in deze zaak, zo is te lezen op de site van de Bakker-Schut Foundation. Van der Plas is nu ‘diep teleurgesteld, verbaasd en geschrokken’.

Baybasin’s veroordeling is voor een aanzienlijk deel gebaseerd op telefoongesprekken die door de Nederlandse politie in 1997/1998 zijn getapt in Turkije. Die zijn daar gemanipuleerd, weet Van der Plas. Immers, de Israëlische apparatuur was onbetrouwbaar, zo was breed bekend. Vijftien jaar geleden publiceerde Ambroos Wiegers over die verdenkingen een (nogal badinerend) artikel op Netkwesties: er ontbraken bewijzen.

Ook zou de samenwerking tussen de Turkse en de Nederlandse politie onrechtmatig zijn geweest en zouden de taptolken verkeerd hebben vertaald, aldus Van der Plas. Aben ging niet over één nacht ijs en liet uitgebreid onderzoek doen naar de tapkamers van destijds en naar de tapgesprekken.

Boeiende uitkomst: de conclusies van de deskundigen waren tegengesteld en Aben heeft na eigen onderzoek gekozen voor de conclusie dat er niks mis was met het tappen destijds. ‘De voor manipulatie aangevoerde argumenten bleken om uiteenlopende redenen telkens niet op te gaan.’

De onenigheid tussen de deskundigen zal het complot op zich levendig houden. De deskundige die voor de Hoge Raad wel mogelijke valsheid vaststelde, zal in de publiciteit komen met zijn/haar verhaal. Wie gaat eerst de meer dan 1.700 pagina’s conclusie even lezen?

Van der Plas diende zes keer zeer uitgebreide aanvullende herzieningsverzoeken in. Daardoor vergde het onderzoek zes jaar van de advocaat-generaal bij de Hoge Raad. Hij concludeerde dinsdag dat er geen gronden zijn voor een herziening van de veroordeling van Baybasin.

De Hoge Raad gaat zich nog buigen over het herzieningsverzoek, maar doorgaans wordt het advies van de advocaat-generaal overgenomen. Van der Plas heeft twee weken om bij de Hoge Raad in verweer te gaan. Maar ze geeft de zaak op.

Terugbetalen

Ook kwam toevallig deze week het vonnis dat Baybasin de Nederlandse staat ruim 1,5 miljoen euro moet terugbetalen. Volgens het gerechtshof Den Bosch staat Nederland in zijn recht in de slepende ontnemingszaak vanwege afpersing.

Het Openbaar Ministerie eiste ruim 2 miljoen euro terug van Baybasin, maar het hof komt tot een lager bedrag, mede door de overschrijding van de termijn van het beroep.

Veel onderzoek

De zaak is destijds in gang gezet door Panorama en Gay Krant (onder Henk Krol, nu 50Plus Kamerlid), die werden veroordeeld tot rechtzetting wegens ongefundeerde beschuldigingen. Dat hield de verdere roddels niet tegen, integendeel. Nog nooit is een (complot)zaak op het Nederlandse internet zo intens beleden.

Ik deed eerder onderzoek en sprak met ondermeer hoge ambtenaren, te lezen op leugens.nl, waar nog veel meer over Demmink staat, met talloze reacties. Vermoedens van pedofilie leefden breed en Demmink zelf heeft ooit toegegeven niet altijd de leeftijdsgrens tussen man en jongen te hebben gecontroleerd. Maar bewijzen waren er niet.

En nog minder van het Baybasin-Demmink complot. Maar nu ook het de conclusie van de Advocaat-generaal een tweespalt meebrengt, wordt de theorie opnieuw van brandstof voorzien.

 

 • Reacties

 • Paul | 19/03/18 om 08:38

  Waarom vermeld je het onderzoek van Zembla niet, waaruit blijkt dat er is gesjoemeld met de taps in de zaak BayBasin…
  https://zembla.bnnvara.nl/nieuws/afluisteren

  Terwijl je daar wel van weet!

 • Peter Olsthoorn | 12/04/18 om 17:27

  Fijn dat u het even toevoegt. Ik ben de almachtige niet. Dus beschuldig niet zo hard, enige mildheid op z’n tijd ;-)

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen