Reclame Code Commissie uitspraken 

Misselijke misleidingen Groupon

Hoe lang nog houden bedrijven en consumenten deze miserabele dienst op de been?

Na een regen van veroordelingen door de ASA, de toezichthouder op de reclame in Engeland, komt Groupon ook in Nederland in beeld van de Reclame Code Commissie.

Uitspraak 2011/01245: Misleidende prijsvermelding

De bestreden reclame-uiting: de aanbieding “Kerstmis in het buitenland: voordelig naar Barcelona, Istanbul, Praag en Rome. Koop nu! Bedrag: vanaf € 29,00” en de aanbieding “€ 29,00: Retourvlucht van Amsterdam naar (volgen de namen van diverse Europese steden)”

Om van de aanbieding(en) in de uiting gebruik te maken, moest de consument een voucher kopen bij Groupon en vervolgens reserveren op een andere website waar de belastingen en toeslagen worden afgerekend.

De club van reisorganisaties ANVR diende de klacht in omdat je prijzen moet vermelden inclusief toeslagen. Op de vermelde prijzen kwam nog eens 50 tot 200 euro bij aan toeslagen, zo bleek dan tijdens het boeken. Groupon zat fout.

Gelijkluidende toegewezen klacht: 2011/01099-I: Misleiding/Ontbrekende informatie: Een voucher ter waarde van € 29,00 aangeboden, waarmee men een vliegticket bij Air Fast Tickets kan kopen.

Uitspraak 2011/011: Misleidende/Ontbrekende informatie
Max Kohnstamm klaagde met SRM (voorheen Stichting Reclame- en Marketingopleidingen) over de onjuiste beweringen van Groupon over het bereik van doelgroepen met Groupon-acties. Het betrof misleiding van adverteerders die wilden meedoen.

Groupon berichtte ondermeer dat 77 procent van zijn klanten vrouw was en dat 68 procent in de categorie 18-34 jaar viel, met als aanduiding: ” “Ons jonge, gretige publiek ziet Groupon als een lifestyle-gids, wijzen op alle ‘hotspots’in hun eigen stad die ze daarvoor niet kende of nog nooit hadden geprobeerd! (…)”.
Over de tevredenheid van de adverteerders beweerde Groupon: “97 procent van de bedrijven zouden Groupon weer gebruiken”. Dat laatste was botweg niet waar.

Volgens Groupon Nederland zouden de gegevens betrekking hebben op de Amerikaanse markt. Foutje, bedankt!

Dan Uitspraak 2011/01060-I: Misleiding:

Het betreft de voucher waarmee de mogelijkheid wordt geboden om bij Roompot een vakantieaccommodatie te boeken. Het leek te gaan om boeken in 15 parken maar kon uiteindelijk louter bij drie parken in Duitsland. De informatie was onjuist.

2011/00942: Misleiding bij voornaamste kenmerken product:

Waardebon: € 120 te gebruiken voor een toestel i.c.m. elk abonnement bij The Phone House. Klacht: Pas bij het doorklikken naar de website en na het doorspitten van de voorwaarden blijkt dat de aanbieding niet geldt voor elk abonnement. Sim-only abonnementen zijn uitgesloten. Dit had direct duidelijk moeten zijn: klacht toegewezen.

Klacht 2011/00890: Misleiding Prijs(vermelding):

Aanbieding: ” Olympus VG 130 14 megapixels met verschillende accessoires verkrijgbaar (waarde tot € 199)” voor het bedrag “vanaf € 79,00” en met “korting 47%”

Klacht: ” De suggestie dat de in de uiting vanaf € 79 aangeboden camera via Groupon met een korting van 47% kan worden verkregen, is misleidend. De normale prijs van deze camera bij hetzelfde bedrijf als waar de camera via Groupon wordt gekocht, is € 82,95. Bij een andere aanbieder kost de camera zonder Groupon-korting zelfs maar € 78. Er is dus geen sprake van een korting van 47%.”

Groupon zei dat de adviesprijs van de aangeboden digitale camera € 149 bedroeg. Had Groupon zo moeten melden. Klacht toegewezen

 • Reacties

 • Jeroen | 29/02/12 om 10:14

  Groupon wilt van hun partners (in mijn geval hotel) een prijs van tenminste 50% korting op de normale prijs. Dan op de resterende 50% verlangen ze 35% provisie! Te gek voor woorden. Dus bij een normale prijs van 2 nachten inkl. Ontbijt krijgen wij slechts 15%. Daarover betalen wij dan nog belastingen, en dan heb ik het nog niet over de onkosten. Naast misleiding van klanten, zuigen ze ook nog eens ons af!

 • Wil | 18/03/12 om 13:44

  Groupon neemt het helaas niet zo nauw met haar formulering van de exacte belofte aan de koper.
  Maar de aanbieder die er mee in zee gaat is ook niet altijd slim: zoals bijv. Jeroen hier met een hotel dat natuurlijk de bruidsuite (ofwel de duurste kamer) natuurlijk prima kan verhuren met 50% korting en zodoende klanten trekken die ze anders nooit gehad zouden hebben.

 • Ralf | 11/09/12 om 06:55

  Groupon adverteert met van/voor prijzen die helemaal niet kloppen. Een luxe ontbijtje in een Maastrichts cafe, normaal 16,95 nu voor 9,95 , terwijl dat ontbijt normaal 11,95 kost (zelf ervaren). Of weekendje Barcelona met voetbalwedstrijd 129 euro voor 2 personen.Naderhand blijkt in de kleine lettertjes te staan dat je dan wel 2 groupons moet kopen a 129 euro per stuk…ja zo kan ik het ook bah..
  Die hele ” voetbalreis” kostte me bijna 1000 euro (vlucht, hotel en tickets) , maar ja ik had het mijn zoon beloofd…en zo kan ik nog wel ff doorgaan…Groupon ? Uit mn mailbox!!

 • Frogger | 08/11/12 om 11:32

  Misleiding en oplichting via groupon is nogsteeds iets dat dagelijks gebeurt.

  http://frogger.nl/blog/groupon-misleiding-en-oplichting

 • Geesje | 01/12/12 om 10:35

  Ik heb nu meerdere keren gehad dat je een deal sloot en je betaling hebt gedaan. Vervolgens word er gezegd binnen 3 weken levering het duurt en duurt tot dat je gaat bellen waar het blijft. Sorry de bestellingen zijn geannuleerd maar u krijgt een credit waarmee u weer iets anders op groupon wilt bestellen NEE DAT WIL IK DUS NIET!!!!!!. ik wil dan gewoon mijn geld en terug gestort hebben op mijn rekening lekker makkelijk om op deze manier te werken. klopt geen bal van van die hele groupon. ik doe hier geen zaken meer mee

 • nora | 02/01/13 om 17:59

  Il ga geen cent meer aan Groupon geven

  https://www.klachtenkompas.nl/groupon/groupon-misleidingontbrekende-informatie

 • Lars van de Goor | 28/06/13 om 14:50

  Kaartje voor Dierentuin Blijdorp € 13,50 Vergeten er echter bij te vermelden dat er nog geen BTW a 21% op zit. Misleidend dus, Bah!

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen