Toen de haan kraaide was het te laat 

Baas Erasmus Universiteit: hier geen fraude

Hij had het nog niet gezegd of het bedrog van Don Poldermans kwam naar buiten.

Gelezen: Erasmus Magazine

“Ik zou willen zeggen: nee, dit soort fraude komt op de EUR niet voor. Maar ik kan het niet honderd procent uitsluiten”, stelt rector magnificus Henk Schmidt (foto), zelf psycholoog.

Rolf Zwaan, onderzoeksdirecteur bij Psychologie, kan zich niet voorstellen dat op de EUR gefraudeerd wordt. “Ik heb er alle vertrouwen in dat dat hier niet gebeurt.” Maar denkt hij ook, er moet meer controle komen.

Zo begint een artikel in Erasmus Magazine, het blad van de Erasmus Universiteit. Wisten ze helemaal niets van de fraude van Don Poldermans van het Erasmus Medisch Centrum. Die werd bekend nadat het blad naar de drukker was. Gevalletje verdoezeling van de top van de universiteit?

In het artikel komt de vertrouwenspersoon wetenschappelijke integriteit van de EUR, emeritus hoogleraar Paul van der Maas, aan het woord. Op dit moment lopen er in elk geval geen zaken, laat de secretaresse aan het blad weten.

Er zijn wel fraudegevallen geweest, zo wees Schmidt. Maar de rector magnificus wil er niet over praten. Betreffende personen zijn ontslagen. En verder onder het tapijt geveegd?

IJdelheid Stapel

De rector zegt nog wel een aardig ding over Diederik Stapel. Niet de druk om te publiceren was de oorzaak van zijn fraude: “Zoveel als hij publiceerde was helemaal niet nodig. Hij vond het belangrijker om beroemd te zijn.

  • Reacties

  • Rolf Zwaan | 20/11/11 om 16:45

    Geen verdoezeling. De vraag die ik kreeg betrof het Instituut voor Psychologie, waar ik Onderzoeksdirecteur ben en op die vraag heb ik naar eer en geweten antwoord gegeven. Ik heb totaal geen kennis van wat er omgaat in het Erasmus Medisch Centrum.

    Rolf Zwaan

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen