De volgende in de serie frauduleuze wetenschappers 

Professor Don Poldermans

Hoogleraar Erasmus Medisch Centrum heeft onderzoeksdata verzonnen.

Gelezen: Bericht Erasmus MC

Het Erasmus Medisch Centrum heeft professor Don Poldermans ontslag aangezegd wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. Hij heeft gefraudeerd, zo blijkt uit werk van een onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit.

Een studie naar de mogelijke risico’s op complicaties van patiënten die een operatie moesten ondergaan wekte argwaan. Die bleek terecht waarna Poldermans ook met andere studies geknoeid bleek te hebben.

Gegevens zijn gefingeerd en twee rapportages zijn aan congressen aangeboden op basis van gegevens waarvan bekend was dat ze onbetrouwbaar waren. Deze rapportages zijn niet gepresenteerd of gepubliceerd.

Al in de zomer van 2011 ontving de decaan van het Erasmus MC signalen van mogelijk wetenschappelijk wangedrag door de hoogleraar in een lopende studie. Die studie is op dat moment stopgezet en de hoogleraar is direct op non-actief gesteld.

Bij verschillende studies zijn in wisselende mate wetenschappelijke onregelmatigheden aangetroffen of zijn gegevens niet meer te achterhalen. Er zal nog verder onderzoek worden verricht naar andere studies van de hoogleraar.

Een tweede euvel betreft het afnemen van bloed etc. van patiënten ten behoeve van onderzoek zonder deze daarin te kennen en toestemming te vragen. Daar is niemand dood aan gegaan of ziek van geworden , maar het Erasmus MC gaat hen achterhalen en excuses aan bieden.

Poldermans onderschrijft de conclusies van de commissie en heeft uiteraard betrouw van de zonde. Poldermans vindt echter dat er geen opzet in het spel is geweest. Hij had als ervaren onderzoeker zorgvuldiger moeten optreden

Poldermans is hoogleraar perioperatieve cardiovasculaire zorg en internist. Hij staat ook te boek als promotor van 15 dissertaties.

 • Reacties

 • Annet | 17/11/11 om 23:21

  Hij is niet de enige leugenaar daar….

 • leen | 18/11/11 om 11:20

  Don’t worry, you’ll only have to do this once

 • Ton Biesemaat | 18/11/11 om 12:53

  @Annet
  Wie A zegt moet B zeggen. Hoezo is hij niet de enige leugenaar? Deze site stelt graag wetenschappelijke leugenaars voor.

 • TheCarcass | 18/11/11 om 13:12

  ik hoop dat hij alles kwijtraakt qau werk en wat eromheen hangt
  en dat ze hem een flinke boete geven
  want meneer zal wel een hoop geld eraan verdient hebben
  en dat mag hij vind ik allemaal terugbetalen

  en dan zeggen : ik deed het niet met opzet ….
  wat een kolder man meneer polderman

  ben blij dat dokters etc langzaam niet meer elkaars hand boven het hoofd houden

  je hoort mensen te genezen en niet voor te liegen
  dan ga werken als oplichter of als dief

  meneer kolderman , bedankt dat uw ook laat zien dat de geneeskunde 1 grote mafia praktijk is om alleen zelf er beter van te worden

 • lema | 19/11/11 om 20:41

  schande hoe jullie over prof.dr. Poldermans spreken zonder hem te kennen,wel van deze uitlatingen doen… Dit was en is in mijn ogen een geweldige goede arts welke zijn patienten altijd zeer goed behandelde! Het zou wat anders zijn als hij patienten in gevaar zou hebben gebracht of een medische blunder met gevolgen voor patient in de doofpot gestopt had,maar dat heeft hij NIET!!
  Net of jullie altijd alles volgens de wet en regels doen???? Hopelijk worden jullie eens zo openbaar en in de media beoordeeld!

 • Peter Olsthoorn | 20/11/11 om 10:37

  @Nico Roosnek Van Piet Grijs was bekend dat het Hugo Brandt Corstius was. Volgens mij ben je niet laf en durf je het ook onder eigen naam te zeggen. Even doorbijten en flinke jongen zijn. Je weet veel, bent intelligent, dus doe die bivakmuts maar af, Nico.

  Ik ben Peter Olsthoorn, publiceer onder eigen naam en ben dus zeer kwetsbaar zeker met een website als deze. That’s all in the game, toch? Alleen word ik af en toe bedreigd en dat is wel lastig. Jij ook?

  Er komen nog veel meer onthullingen uit de wetenschap en die van jou zullen erbij zijn, niet verstopt in de reacties.

 • Nico de Maijer | 22/11/11 om 15:19

  Dertien jaar lang was Don Poldermans mijn behandelaar. Open en direct, goed in de communicatie en doortastend. Praten de meeste behandelaars via het beeldscherm met je, Don niet, die laat je de uitslagen lezen. Ik zal zijn deskundigheid missen en hoop van harte dat hij zijn deskundigheid op termijn hoe en waar dan ook weer kan inzetten.
  Ik wens hem vooral sterkte en wijsheid toe. En dat hij over het laatste beschikt blijkt uit het feit dat hij zich niet verstopt.

 • H.Stolk | 23/11/11 om 23:25

  Was wel de beste en fijnste arts die wij tot op heden hebben meegemaakt.
  missen hem nu al

 • Harry van Haastert den haag | 25/11/11 om 02:47

  n jaar geleden was ik er slecht aan toe na n aorta dissectie type B. Tijdens de na controles heb ik prof. Poldermans als n scherp analiticus en oplossingsgericht arts leren kennen. Prettig in de omgang waaruit ik vertrouwen wist te halen voor de toekomst. Nog steeds zou ik hem graag als behandelaar willen hebben. Voor mij is er verschil tussen fraude en fraude., tussen puur verzinnen en ergens vanuit je visie pal achterstaan maar niet bewezen. Uiteraard ben ik het wel eens dat protocollen op medisch gebied gevolgd moeten worden. Ik wens de heer Poldermans toch nog n goede toekomst.

 • Kooyman | 26/11/11 om 15:40

  Heb zeker met de heer te maken gehad, heb hem zien werven op de IC, aardig en bezorgt……..?Maar zodra je hem nogmaals wilt spreken over het onderzoek , omdat een familielid hierbij is betrokken, is de heer niet meer te spreken of te vinden in het hele Erasmus MC, Terwijl hij wel werd gesignaleerd. Personeel wat wel hier moeite voor deed werd tegengewerkt.
  Intresse over de sfeer waarin zich dit allemaal afspeelt bekijkt u de Ikon documentaire over dit ziekenhuis van afgelopen sept/okt Ook uitgezonden bij TV Rijnmond.
  Alhoewel er niet veel is te achterhalen…zeggen we dan maar……..Gelukkig hebben we de fotos nog.

 • Gabi de Jong | 16/01/12 om 21:04

  ook ik heb alleen maar hele fijne berichten over Prof. Poldermans als arts, ik zou hem zo graag weer terug willen hebben. Hij is geweldig menselijk, competent en bijzonder doortastend, een geweldige arts in de omgang en in zijn behaalde resultaten. Terugwerkend geef ik alle toestemming die hij niet heeft gevraagd. Ik hoop toch niet dat hij het slachtoffer is geworden van vuile spelletjes in de machtspolitiek, want ik en een aantal anderen om mij heen, zijn diep treurig over de gang van zaken, ik hoop van harte dat hij dit leest!!!

 • Ann | 25/06/12 om 21:17

  De goede woorden komen van patienten die behandeld werden door meneer Polderman. Dat zegt niets over de manier waarop deze wetenschapper zijn werk heeft gedaan als onderzoeker. Als een wetenschapper zijn onderzoeksresultaten uit de lucht gegrepen had dan mag je stellen dat hij gefraudeerd had. Als HOOGLERAAR, diende hij maatschappelijk gezien, het goede voorbeeld te geven aan zijn promovendus en andere Nederlanders. Van hem werd verwacht dat hij medisch/klinisch moest bewijzen of een behandeling effect had of niet middels een betrouwbaar verzamelde gegevens. Inmiddels zijn er drie HOOGLERAREN die gefraudeerd hebben en dat komen andere wetenschappers niet ten goede. ALles moet bewezen worden middels wetenschappelijk onderzoek. WIE MAG JE NU GELOVEN? WAT IS WAAR EN WAT NIET? Ik ben blij dat deze wetenschappers zijn aangepakt, want elk individueel onderzoek kost geld en dat krijgt hij van de overheid en dat geld is van de belasting betalers. De HOOGLERAREN OF PROFESSOREN worden daar rijker van. Ze hebben een tweede huis in het buitenland en een Jacht, want ze zitten hoog en droog!

 • bart | 03/07/12 om 12:19

  Ben te gran canarie,gisteren samen met Piet gedinneetd en een paar foto’s genomen,hij had net een paar rolexen en dure pennen gekocht

 • Marjan Cooper | 03/07/12 om 20:53

  Ik ben nu twee maal als patient bij dr. Poldermans geweest en moet zeggen dat ik hem een bijzonder kundige en doortastende arts vind.
  Ben voor hem en zijn patienten blij dat hij zijn werk als arts heeft kunnen voortzetten.

 • Annelot | 18/07/17 om 17:05

  Het is een kundig arts ben bij hem onder behandeling en hij heeft boven water gekregen waar ik achteraf al jaren last van had.

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen