Zou ik bijna vergeten zeg: 

Da’s waar ook, nog 35 miljard

Financieel optimisme heeft baat bij wat zand in de ogen, maar werkt een zandstorm van desinformatie nog steeds?

Gelezen: NRC Handelsblad, 30 juli 2011

Als is de leugen nog zo snel… etc. Met bijvoorbeeld journalisten met verstand van zaken als Maarten Schinkel en Menno Tamminga van NRC Handelsblad en financiële redacties van Volkskrant en FD is het niet eenvoudig jokken voor de christelijk opgevoede Zeeuw Jan Cornelis de Jager.

Natuurlijk had Griekenland failliet moeten gaan. Een bankroet is in de economie een noodzakelijk gevolg van survival of the fittest: korte termijn grote ellende van onbetaalde rekeningen etc. (ik weet er alles van) maar lange termijn noodzakelijke schoonmaak. Maar nee, politici lopen aan de leiband van banken en kiezen voor het scenario van een lopende band van lijken uit de kast. Opdat we optimistisch blijven.

Na het eerste gedraai over de werkelijke hulp aan Griekenland verzweeg De Jager nog even een garantstelling van 35 miljard euro aan de Europese Centrale Bank. Want die is toch maar tijdelijk; zo luidt althans de hoop. Ach ja, wat maakt het ook uit…

Menno Tamminga in een uitstekende column in NRC van 30 juli:

“U loopt op straat een bedelaar tegen het lijf. Een bekende. U heeft hem al eerder wat toegestopt. Hij vraagt weer geld. Hier, alsjeblieft een euro. Dan ziet u een man in een streepjespak naderen, kennelijk een bankmeneer. U zegt: geef jij ook wat, jij kan ’t missen. De bankmeneer zegt: „Ik heb hem vorige maand al geld geleend, dat moet-ie nog terugbetalen. Beloofd is beloofd. Maar ik mats ’m. Ik verleng de looptijd van zijn schuld.”

En net als u wilt zeggen: ‘fideel, kerel’ zegt hij: „Maar wil jij voor een stukje garant staan voor die terugbetaling. Dat kan toch wel, hé?”

Terwijl u naar huis loopt, kijkt u in uw portemonnee. Wie heeft een bijdrage geleverd, voor hoeveel en hoe? U heeft een euro betaald en de bankmeneer een garantie gegeven. De bankmeneer heeft niks betaald, maar wel een garantie gekregen.”

De bedragen van de overheden (wij):
* 34 miljard euro voor de financiering van de tekorten van Griekenland;

* 20 miljard euro kapitaalinjectie voor Griekse banken;

* 20 miljard euro om bestaande Griekse obligaties op te kopen van… banken, pensioenfondsen en speculanten;

* 17 miljard euro om 51 miljard aan Griekse schulden aan banken te verlengen;

* 2014-2020: nog eens 18 miljard aan garanties om obligaties te verlengen voor 74 miljard euro

Tamminga: “Ook de bankmeneren leggen geen nieuw geld op tafel. Integendeel, zij verhogen de kans op Griekse terugbetaling, net als bij uw bedelaar.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen