Klacht Raad voor de Journalistiek gegrond 

Vuurwerkrampjournalist in de fout

Zware beschuldiging van rechercheurs na halfslachtig onderzoek.

Gelezen:

Journalist Rop Vorkink van RTV Oost voert strijd tegen de politie in Enschede in zijn onderzoek naar de oorzaken van de vuurwerkamp. Vorkink ging over de schreef met de rechercheurs H.E. Kamperman, R. de Boer en C. Mijwaart.

Ze leiden het team (Tolteam) dat de vuurwerkramp in Enschede onderzocht. In november 2010 is in een uitzending van het televisieprogramma ‘In de Wandelgangen’ (RTV Oost) aandacht besteed aan een aangifte van de voormalig directeur van SE Fireworks, R.J. Bakker, tegen onder meer klagers.

In de uitzending is Vorkink, onderzoeksjournalist bij RTV Oost, geïnterviewd over de betekenis van die aangifte. Vervolgens is in maart 2011 in ‘In de Wandelgangen’ aandacht besteed aan rechtszaken tegen de rechercheurs en tegen RTV Oost juridische. Vorkink heeft ook driftig getwitterd over de zaak.

In het interview wekt Vorkink de indruk dat de rechercheurs een belangrijk proces-verbaal niet aan het dossier hebben toegevoegd dan wel verduisterd. Hij baseert zich grotendeels op slechts één bron, te weten de advocaat Peters van Bakker. Die is belanghebbende.

Vorkink had meer moeten onderzoeken en de reactie van de beschuldigden moeten melden, zeker daar hij de volledige namen plus portretten van de rechercheurs heeft getoond.

Vorkink “… heeft grenzen overschreden van hetgeen – gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid – maatschappelijk aanvaardbaar is”, aldus de Raad.

Hetzelfde laken een pak voor de twitterberichten die Vorkink als journalist heeft verspreid. Die zijn ‘onzorgvuldig’.

  • Reacties

  • Niquote | 13/06/11 om 23:17

    Beste Peter

    Mooi hoor, integere journalisten, wie kan daar tegen zijn? Met name niet de lieden die wat op hun kerfstok hebben, hoe ondoorzichtiger hun intriges en netwerken, hoe lastiger voor de rechtschapene het te ontwarren. Dirty is dirty, maar is soms enige optie. Neem de omkoping door Philips en de reclamatie door het Poolse OM waar niets mee gedaan werd. Kleine berichtjes, wie geeft er om. Dat zelfde bedrijf krijgt van Verhagen wel 16 miljoen om wat pilots met led-verlichting te gaan draaien. Pardon, is dat soms goed besteed belastinggeld ten goede aan de binnenlandse economie? Chinese shit zul je bedoelen van Gamma niveau waar het inmiddels pathetische merknaampje op gedrukt staat, terwijl er Nederlandse producten zijn die daar met kop en schouders bovenuit steken. Zo zit de wereld in elkaar en vecht dus vooral voor hoor en wederhoor, want de raad houdt je in de gaten. Dat wederhoor wordt echter schaars of komt immers nimmer en maakt een ieder onledig van wat er aan de hand is. Vuige en onoorbare journalisten verenigt u, opdat alles aan het licht komt. Liever een canard en excuses achteraf dan dat alles onder de wollen deken van het old boys network blijft hangen.

  • Darm | 14/06/11 om 01:18

    Of die van de overheid natuurlijk. Dat is geen wollen deken maar een dekbed. Eenmaal daaronder kan je niets gebeuren, het woord zegt het al.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen