Onderzoek en cv uit de mouw geschud 

Anil Potti, de hoop van kankerpatienten

De Amerikaanse wetenschapper Anil Potti blonk uit met zijn onderzoeksresultaten in de oncologie. Nu blijkt zijn onderzoek vervalst en ook zijn CV verzonnen.

Gelezen: NRC Handelsblad, New York Times

Al jaren wordt gezocht naar een manier om te kunnen voorspellen of een chemokuur zal aan slaan. Chemo heeft nogal wat bijwerkingen. Die zijn acceptabel zolang de tumor kleiner wordt. Maar er is ook een kans dat de tumor resistent is voor de kuur en dan kan onnodig leed in de vorm van bijwerkingen voorkomen worden. Wetenschappers proberen de factoren en voorwaarden te ontdekken die het succes van een chemokuur bepalen.

Vele onderzoekers gingen Anil Potti voor, maar allemaal zonder succes. In 2006 openbaart Potti dat hij de wijze heeft gevonden om door gebruik van DNA chips te bepalen welke genen aan of uit staan. Hij maakt zo een ‘genexpressieprofiel’ waaruit hij kan afleiden hoe een tumor zal reageren op een chemokuur.

Alle ogen zijn vanaf dat moment op hem gericht. Zijn artikel over dit onderzoek komt op de lijst van belangrijkste artikelen van het jaar en ook andere artikelen van zijn hand, onder andere over behandeling van longkanker, verschijnen in belangrijke vakbladen zoals The New England Journal of Medicine en Nature Medicine.

De roem is alleen niet voor lang. Oncologen die gebruik willen maken van zijn techniek, kunnen de spectaculaire resultaten van Potti niet herhalen omdat hij erg slordig is geweest met zijn gegevens. Drie jaar lang rekenen Texaanse bio-formatici, Baggerly en Coomes, het werk van Potti na en vinden vele fouten. Na 1.500 uur onderzoek komen ze tot de conclusie dat de gehele aanpak niet deugt. Baggerly verklaart in de New York Times: “De lijst met fouten is zo lang dat we er van uit gaan dat het niet werkt.”

De Duke University, de universiteit waar Potti aan verbonden is, stelt direct een onderzoekscommissie in die na drie maanden vaststelt : niets aan de hand, want Potti heeft slechts een paar foutjes gemaakt. Het rapport en de samenstelling van de onderzoekscommissie blijven geheim.

Jounalist Paul Goldberg van maandblad The Chancer Letter ruikt onraad en via een overheidsinstituut weet hij toch aan een, weliswaar gecensureerde, versie van het rapport te komen. De paar ”˜kleine’ foutjes blijken vele malen groter te zijn.

Goldberg verdiept zich in de carrií¨re van Potti en trekt de referenties op zijn cv na. Ook daar heeft Potti zijn fantasie de vrije loop gelaten. Het hooggewaardeerde Rhodes Fellowship, een studiebeurs, heeft de beste man bijvoorbeeld nooit gekregen.

Potti is na het checken van de conclusies van Goldberg en in afwachting van nader onderzoek geschorst door de Duke University en al zijn studies zijn stopgezet. Duke handhaaft zo lang zijn profiel en zijn lijst met publicaties.

  • Reacties

  • jaja | 10/10/10 om 10:44

    “kans dat de tumor resident is” moet ‘resiSTent’ zijn.

  • Peter Olsthoorn | 10/10/10 om 12:34

    dank dank, hersteld

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen