Op zoek naar de waarheid 

Elsevier en de medicijnindustrie

Liegt huisarts Van der Linde met zijn beschuldiging aan het adres van Elsevier en redacteur Simon Rozendaal?

Huisarts Hans van der Linde is een fel criticaster van de pillenindustrie, die regelmatig het podium krijgt. Hij verspreidt ook eigen nieuws.

Afgelopen week verstuurde hij deze aantijging:

“Enkele malen per jaar bekruipt de farmaceutische industrie de neiging om in groten getale paginagrote advertenties te zetten in Elseviers Weekblad over de zegeningen van de farmaceutische industrie. Dat was in het nummer van het afgelopen weekend wederom het geval. In de bijlage bij deze e-mail kunt u die advertenties bekijken. Die mogen geen reclame maken voor geregistreerde geneesmiddelen, want dat is in Europa verboden.

Waarom dan toch die drang om honderdduizenden euro’s uit te geven aan reclame in Elsevier? Heel simpel! Deze advertenties gaan altijd gepaard met artikelen van Simon Rozendaal in Elsevier die de vermeende zegeningen van de farmaceutische industrie bejubelen.

In deze editie steekt Rozendal zes bladzijden lang de branche wederom in de lucht in alle toonaarden. Gewoon een commercií«le actie, waarmee Rozendaal inmiddels traditiegetrouw met lippendienst Elseviers Weekblad uit de rode cijfers houdt.

Hele en halve onwaarheden worden aan elkaar geregen en getracht wordt om het wereldwijd ernstig beschadigde imago van de farmaceutische industrie weer wat op te vijzelen. Wie vanwege de farmaceutische branche hierbij de regie voert, laat zich raden.”

Met vriendelijke groet,
Hans van der Linde, huisarts”

Hierbij de lijst van advertenties (Word) met reclame van onder meer MSD, AstraZeneca, Pfizer, Abbott, Roche en Sanofi Aventus.

Simon Rozendaal heeft een grote staat van dienst als wetenschapsredacteur, is positief over de medische industrie en haar innovaties. Eerder is vermeld dat Rozendaal erelid is van chemieclub KNCV.

Maken positieve artikelen met reclame van de pillendraaiers Rozendaal ook tot een verdachte journalist? Van der Linde vindt van wel en beschuldigt hem van lippendienst aan de industrie om commercií«le redenen. Het bewijs voor een oorzakelijk verband tussen de positieve instelling van Rozendaal en de reclame in Elsevier ontbreekt.

In het kader van de zoektocht naar de waarheid: wat vindt u?

 • Reacties

 • ijsbrand | 22/11/09 om 14:39

  Het bewijs voor een oorzakelijk verband tussen de positieve instelling van Rozendaal en de reclame in Elsevier ontbreekt.

  Bewijs zou zijn óf Rozendaal het afgelopen jaar kritisch geschreven heeft over de tendens bij de pillenpushers om geneesmiddelen te bedenken voor ziekten die helemaal niet bestaan. Zo wordt er gewerkt aan een ‘vaccin’ tegen nicotine, en is van veel meer middelen te zeggen dat er na uitvinding een kwaal gevonden wordt bij het middel.

 • Tapeworm | 22/11/09 om 19:54

  Volgens mij ziet Hans van der Linde spoken. In plaats van met feiten te komen probeert hij slechts iemands geloofwaardigheid aan te tasten. Het ontbreekt aan voorbeelden van de “Hele en halve onwaarheden” die hij noemt, anders zou zijn verhaal een stuk interessanter zijn. Los van het neutraliteitsvraag is het meer dan logisch dat er farmaceutische reclame staat bij een artikel over de farmaceutische industrie, net zoals er reclames voor vrouwenproducten staan in een vrouwenblad of reclames voor levensmiddelen in de Allerhande.

 • handelishandel | 24/11/09 om 14:43

  Het is zonneklaar dat Simon Rozendaal de pillenindustrie beter gezind is dan veel van zijn collega ´s, zoals Joop Bouma Van Trouw die de ene na de andere misstand onthult. De argwaan van Bouma zou Trouw dan geld kosten
  Maar of Rozendaals vreugde over het werk van de het medicijncomples een oorzakelijk verband heeft met de vele reclame van de farmacieconcerns in Elsevier weet ik niet. Het zijn wel erg veel advertenties en het is goed dat Van der Linde dat eens laat zien. Dat is toch geen leugen?

  Maar Elsevier wordt ook veel gelezen door desicionmakers en ouderen waar de industrie zich graag op richt. Dat geldt overigens ook voor Vrij Nederland, Volkskrant en NRC.
  Het is best de moeite waard dat een partij eens onderzoekt hoe het zit met de reclame/euro ´s van de pillendraaiers. Iets voor jullie, leugens.nl?

 • Anthony | 25/04/10 om 08:32

  Een ieder die twijfelt aan de stelling dat de Pharma maffia niets minder is dan een genocidale operatie moet maar ‘ns een zondagmiddagje op http://www.whale.to snuffelen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen