Geen nieuwe aanwijzing door dagboek 

Leugensdebat Fitnaatje weer snel gesmoord

Vogelaar ‘wist’ niets van de film vooraf maar had een sterke vermoeden.

Gelezen: NRC

Had het kabinet toch gelogen dat ze vóór het uitbrengen van de film Fitna van Geert Wilders niet wist dat hij daarin geen beelden zou opnemen van het verscheuren of verbranden van de Koran?

Het leek er weer even op NRC-columnist Afshin Ellian de volgende zin ontdekte op pagina 188 van Twintig maanden knettergek, het gepubliceerde dagboek van ex-minister Ella Vogelaar:

“Helemaal onbekend is [de anti-islamfilm Fitna] overigens niet meer, het staat wel vast dat [Geert Wilders] op aanraden van zijn advocaat niet gaat scheuren en branden.”

Vogelaar schreef dit volgens het boek al op 2 maart 2008, drie weken vóór het uitbrengen van de film. Ze zegt tegen NRC dat ‘wist wel’ niet stond voor zekere kennis die was opgedaan maar voor een sterk vermoeden:

“Wat we in het boek opschrijven is onze indruk. Onze waarneming was toen dat Wilders wel zou begrijpen dat hij niet zo ver moest gaan.”

Dat is het onofficií«le antwoord. Er moet nog antwoord komen op de vragen van VVD-kamerlid Fred Teeven aan het kabinet. Maar de teneur daarvan zal niet afwijken. Vogelaar zegt in NRC nog niet waarop ze haar sterke vermoeden dan precies baseerde, mocht ze dat nog weten.

Elsevier-onthulling

Blijft staan de nooit opgehelderde onthulling van Elsevier:

“Drie Kamerleden van Geert Wilders’ PVV zijn begin maart stiekem naar Nationaal Coí¶rdinator Terrorismebestrijding (NCTb) Tjibbe Joustra gestapt met informatie over de inhoud van Fitna, de koranfilm van hun politiek leider Geert Wilders.”

Daarop verklaarde woordvoerder Wim Kok van de Nationaal Coí¶rdinator Terrorismebestrijding, toen nog de club van toen nog Tjibbe Joustra en Lidewijde Ongering (foto) tegenover Leugens.nl dat deze bewering van Elsevier ‘lariekoek’ was

Daarop zei hoofdredacteur Arendo Joustra: “Een week voordat bekend werd dat Tjibbe Joustra vertrekt als Coí¶rdinator Terrorismebestrijding, belden we diezelfde voorlichter om het te verifií«ren. Ook toen was zijn antwoord: “Lariekoek”.”

PVV-leden wilden er niets over zeggen, wat de positie van hun toekomstige premier Geert Wilders in de kwestie wie er loog in het debat niet sterker op maakte.

  • Reacties

  • wolj | 04/03/09 om 10:18

    “het staat wel vast” vs later “het is onze indruk”

    ik neig er toch sterk naar dat er voorkennis was.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen