Volkskrant weet het zeker: 

‘Niet regering loog over Fitna, maar Wilders’

Zwaarste leugenkwestie van 2008 opgelost?

Gelezen: Volkskrant, het Vervolg, 27 december 2008

In een eerste artikel Onderzoek naar ‘leugens’ Wilders en/of kabinet en vooral het daarop volgende Wilders, Joustra en punt e hebben we nauwkeurig het kamerdebat over Fitna onderzocht.

Daarop kwam Elsevier met de onthulling dat drie leden van de PVV van Wilders stiekem met de terrorismebestrijding (NCTb) over de inhoud van de film Fitna hadden gesproken. Dit ontkende de NCTb onder leiding van Tjibbe Joustra tegenover Leugens.nl. Volgens Elsevier, daarop weer gevraagd, liegt de NCTb. De onthulling werd door andere media niet opgepakt.

Daarmee eindigde deze kwestie onbevredigend. Immers, wie loog er nu precies? Of logen Balkenende/Hirch Ballin en Wilders beiden?

De Volkskrant kwam afgelopen weekend op de zaak terug met een ‘reconstructie’. De feiten eruit:

 • Op 13 april 2007 is Wilders in een gesprek bij de NCTb gewezen op de reacties in Arabischtalige en de Iraanse media op zijn voornemen een film te maken over de Islam. Een ambtenaar vraagt hem de toon te matigen. Joustra corrigeert dit;
 • Enkele dagen later complimentert Wilders in een e-mail de NCTb vanwege de ‘voortreffelijke briefing’. Het sterkt hem op zijn weg. Uit de e-mail citeert de Volskrant: “Dit is niet het einde zoals velen denken, maar nog maar het begin van mijn strijd tegen de Islam.”
 • Op 26 april trekt Wilders echter van leer tegen de NCTb in De Telegraaf en RTL Nieuws. De NCTb houdt Wilders’e-mail met complimenten geheim en die geheimhouding bevalt hem;
 • Op 29 oktober is er het bekende gesprek van Joustra en Wilders omtrent diens beveiliging, op verzoek van Wilders;
 • Twee dagen daarna pas laat Joustra aantekeningen maken over onder meer de beoogde inhoud van de film, inclusief het discutabele punt e: het verscheuren van de koran aan het eind. Joustra zegt dat hij hiervan het kabinet op de hoogte moet stellen. Wilders heeft, schrijft de krant, geen bezwaar;
 • Het kabinet spreekt in de personen van Guusje ter Horst en Ernst Hirsch Ballin Wilders aan op 7 november 2008. Wilders wil niet in de aantekeningen worden opgenomen. NCTb-cheffin Lidewij Ongering (foto) maakt eigen aantekeningen ‘in een schriftje’ en heeft die aan de Volkskrant gegeven. Er staat dat Hirsch Ballin grote zorgen heeft over het mogelijk verscheuren en verbranden van de Koran in de film;
 • Op 20 november praat Wilders met minister Verhagen. Die zegt dat Wilders het verscheuren/verbranden niet nodig heeft om zijn punt te maken;
  Op 27 november heeft De Telegraaf het eerder genoemde artikel, waaraan Balkenende in het debat refereerde: dat de film mogelijk het verscheuren of verbranden van de Koran zal bevatten;
 • Hirsch Ballin blijft zorgelijk en vraagt collega Verhagen om met hem en Wilders te praten. Dat gebeurt pas op 27 februari 2008, op de werkkamer van Hirsch Ballin. Verhagen en Wilders wisselen grappen uit, maar Wilders zil ook daarin niets zeggen over verbranden/verscheuren. Hirsch Ballin ‘kapt de jolijt af’ volgens de Volkskrant. De krant put ogenschijnlijk uit ‘een paar aantekeningen’ van Verhagen;
 • Wilders zegt tegen journalisten dat hij door het duo op ‘een uur zware intimidatie’ is getrakteerd.

De film verschijnt op 27 maart 2008 bij Liveleak.com in Engeland in een typisch Nederlandse paniekerige atmosfeer in Den Haag. Wilders is zoek, want Joustra wil de beveiliging niet misbruiken om hem ‘te volgen’.

Dan komt het debat met de vraag of Wilders tevoren al dan niet het kabinet inlichtte over verscheuren/verbranden. Volgens de Volkskrant beseft Wilders dan dat er geen geheimhouding meer is van de NCTb en het kabinet en slaat direct door met beschuldigingen over ‘leugens’.

Wat Leugens.nl deed, de Handelingen van de Tweede Kamer van toen nauwkeurig lezen, heeft de Volkskrant nog eens gedaan. Wilders: “Dit is een ongekende schande. Hij [Hirsch Ballin, red.] maakt mij hier, in deze kamer, voor leugenaar uit, terwijl hij degene is die liegt.”

Op grond van de aantekeningen van onder meer Ongering en Verhagen stelt de krant vast dat Wilders heeft gelogen. De krant vindt dat de kamerleden toen al hadden kunnen vaststellen dat Wilders liegt, op grond van het gespreksverslag van 7 november 2007 dat is aangereikt.

De krant stelt over dat moment toen vast: “De zaak blijft in de lucht hangen”. Zoals Leugens.nl schreef was dat niet vreemd, vooral als gevolg van de opstelling van Balkenende in het debat.

Maar uiteindelijk was Wilders de leugenaar. Hij wilde ook geen nader onderzoek. En zweeg over de zaak in een groot interview.

Blijven we nog zitten met de onthulling van Elsevier”¦

 • Reacties

 • Maarten | 05/01/09 om 15:07

  Het hoeft toch geen of of te zijn. Het kan ook en en zijn.

 • jdek | 06/01/09 om 00:56

  En welke harde feiten heeft de Volkskrant extra kunnen opdiepen wat de schuld nu zo definitief bij Geert Wilders legt?

 • Pugg | 07/01/09 om 06:44

  Natuurlijk loog Wilders, want als hij niet gelogen zou hebben was de regering gevallen en daar had hij (zeker toen) geen enkel belang bij. Immers, ook die leugen zou hem najagen en waarschijnlijk al zijn zetels koste.
  Berekend en zeer gevaarlijk deze man, kunnen geen 10 rot jochies tegen op.

 • ibi | 10/01/09 om 22:22

  heel fitna is een leugen; de koran teksten zijn slecht geiterpenteerd, de foto van Mohammed B is Mohammed B helemaal niet maar de rapper Salah Edin en Wilders had geen recht om de spotprenten te publiceren. Dus Wilders is gewoon een leugenaar en dat zal die ook blijven ook

 • donjon | 15/02/09 om 13:27

  Onderzoek van de volkskrant, he….!
  Was het niet diezelfde volkskrant die de leugen over martelingen uit de mond van Ton Heerts optekende, vlak voor de landelijke verkiezingen….
  .
  Ik geef wilders het voordeel van de twijfel…trouwens hier wordt gedaan (selectief verontwaardigd) alsof er in de politiek niet gelogen wordt.
  .
  Uit de ruif van feiten en argumenten haalt iedereen dat wat hem goed uitkomt, wat zijn voorkeur heeft.

 • Milou | 29/05/10 om 13:59

  Iedereen met maar een klein beetje verstandelijk vermogen weet dat Fitna niets anders is dan een leugen.

  Wilders heeft express kleine dingen uit de Koran geplukt en die maar halfslachtig uitgelegd. Als je de hele Koran leest, komt er een heel ander verhaal bij te pas.

  Bovendien geloof ik het helemaal dat hij liegt. Helaas is het een slimme, strategische man die heel goed weet hoe de politiek (en de mensen) in elkaar zitten.

  Ik heb de Koran gelezen (en nee, ik ben geen Moslima) en ik kan me moeilijk voorstellen dat het echt zo’n gewelddadig geloof is. Het is misschien wat radicaal, omdat het nog niet verwestert is, maar het is zeer zeker niet gebouwd op de ondergrond van haat en verderf.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen