Verzoeken te vaak gehonoreerd 

Valse artsverklaringen voor moeders bij scheiding

Weer een misstand openbaar met moeder die kinderen definitief van hun vader willen scheiden.

Gelezen: Volkskrant, bericht UMCG.

Twee weken geleden schreven we over gelogen incestbeschuldigingen door ex’en bij pogingen om te voorkomen dat kinderen na een scheiding nog een normaal omgangsrecht met hun vader kunnen hebben.

Nu is het weer raak, met onderzoek naar tuchtrechtelijke uitspraken voor huisartsen in de periode 1997-2007. Dit stond onder leiding van hoogleraar gezondheidsrecht en advocaat Joep Hubben van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Huisartsen laten zich veelvuldig onder druk zetten door scheidende vrouwen om onterechte geneeskundige verklaringen af te geven. Deze verklaringen gaan vaak over incest of mishandeling door de biologische vader, hun ex. Moeders willen daarmee een omgangsregeling in de wielen rijden.

“De verklaringen waren soms alleen maar gebaseerd op de mededeling van de patií«nt; de veroordeelde huisartsen verrichtten vaak zelf geen enkel onderzoek. De huisartsen gaven ook verklaringen af over de psychische toestand van een van beide ouders of verklaringen waarin ze contact tussen een kind en een ouder ontraadden.”

In de onderzochte periode zijn 47 huisartsen tuchtrechtelijk veroordeeld voor het onterecht afgeven van verklaringen, niet alleen in scheidingszaken. Dat is minder dan vijf per jaar en lijkt niet veel, ook al is het een verdubbeling in vergelijking met de periode 87-97.

Maar voor elke schorsing vanwege het blokkeren van een omgangsregeling staan waarschijnlijk vele pogingen van ex’en om zo’n verklaring te krijgen. In veel gevallen zal die ook verstrekt zijn zonder dat de arts daarvoor wordt aangepakt.

Niet in de laatste plaats omdat Jeugdzorg wel pap lust van dit soort en andere verklaringen om handelend te kunnen optreden; ook om risico’s te voorkomen. Voor je het weet is er een mallemolen van verdachtmakingen en beschuldigingen die nauwelijks te weerleggen zijn.

Te meer daar familierecht zich achter gesloten deuren afspeelt waar beschuldigingen geen bewijs behoeven. Tranen van moeders en verklaringen van geí¯ndoctrineerde kinderen, vaak bevestigd door Jeugdzorg op grond van dezelfde ‘bewijzen’ volstaan veelal.

 • Reacties

 • George Konings | 14/12/08 om 15:54

  Het is onverteerbaar dat dit allemaal zomaar kan , ik spreek uit ervaring met een beheerszieke ex die gewoonweg alles gebruikt om de omgangsregeling met mijn zoon te beeindigen , moest dit even kwijt ben er kapot van

  George

 • keuleniscool | 16/12/08 om 23:23

  De meest A-sociale bende van Nederland =
  de kinderbescherming .
  Ik spreek uit ervaring !

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen