Publicatie krijgt rechter aan haar zijde 

Kleintje Muurkrant wint van Kuijpers

Advocaat pleit tevergeefs voor Essence Trainingen voor verwijdering publicaties en opsluiting makers.

Gelezen: Vonnis rechtbank

Essence Trainingen in amsterdam en Nijmegen, met onder meer haar ‘bewustzijnstrainingen’ onder chef Yiftach Sagiv, is niet zo’n frisse club. Dat beschreef Kleintje Muurkrant.

De firma vond plotseling advocaat Eric Kuijpers aan haar zijde in een poging Kleintje Muurkrant artikelen te laten verwijderen. Kuijpers is in een lange strijd verwikkeld met Kleintje Muurkrant.

De kern van het vonnis: “Het gaat immers om het uitdragen en onderbouwen van een waardeoordeel in het kader van een publiek debat en dus om een mening. Het recht op vrijheid van meningsuiting beschermt in beginsel, zeker in een actueel publiek debat als het onderhavige, ook meningen waaraan anderen aanstoot aan kunnen nemen.”

Zie onder meer:
Een “Source” traininkje met de beschrijving van de ervaringen bij Essence:

“Er wordt begonnen met de huiswerkcheck. De meeste mensen hebben het dus niet gedaan, of niet helemaal. Om de beurt wordt iedereen doorgezaagd en afgebrand door de trainer”¦Met een riem met een balletje erin mag je dan op de grond slaan en jezelf opzwepen tot woede. Liefst totdat je een doorbraak krijgt naar je gevoelens.” Etc.

Samen op weg naar verlichting vormt een uitgebreide beschrijving van de training van Essence.

Ook verloren Kuijpers en Essence hun zaak tegen Matt Hoorn en zijn inmiddels niet meer bereikbare website Witheet.com. Ook die had enkele kritische artikelen over Essence overgenomen. Ook Hoorn wint.

Dagvaarding publiceren

Publicatie van de dagvaarding van Kuijpers door Kleintje werd door de laatste gezien als schending van het auteursrecht. Ook dit verwierp de rechter, op zichzelf een belangrijk vonnis. Ook voor Leugens.nl.

De rechter: “Dat de dagvaarding een nieuwsfeit betreft waarvan kennisneming door het publiek bijdraagt tot beter begrip van het ter zitting verhandelde en uiteindelijk van dit vonnis.”

  • Reacties

  • Tes | 07/12/08 om 22:34

    Erik Kuijpers legt executoriaal derdenbeslag onder zijn client Essence
    zaterdag 29 november 2008
    Hoewel Essence in het verloren kort geding dat zij tegen ons heeft aangespannen is veroordeeld in de proceskosten heeft haar advocaat mr Eric Kuijpers er deze week een stokje voor gestoken dat wij de proceskosten uitbetaald krijgen. Zoals jullie weten hebben er een aantal gerechtelijke procedures gelopen tegen mr Kuijpers en loopt er nu nog een hoger beroep bij het Hof Den Bosch. Mr Kuijpers stelt nog 45.000 euro aan dwangsommen van ons te vorderen te hebben. Wij zijn daar eerder toe veroordeeld door de Bossche rechtbank maar vechten dit aan bij het gerechtshof Den Bosch. Omdat ’t Kleintje geen geld (meer) heeft probeert Kuijpers met man en macht toch fondsen aan te boren en heeft hij her en der beslag gelegd onder instanties die ons geld verschuldigd zijn. Aangezien Essence de proceskosten van rond de duizend euro aan ons dient te voldoen heeft advocaat Kuijpers nu beslag gelegd onder zijn eigen client ten behoeve van zich zelf in verband met die 45.000 euro aan dwangsommen. Om te voorkomen dat wij over dit geld komen te beschikken. Kuijpers zal wel het een en ander hebben moeten uitleggen aan zijn client want echt handig oogt dit natuurlijk niet. Kuijpers handelt hiermee overigens volgens ons in strijd met zijn onafhankelijkheid als advocaat. Hij heeft twee petten op. Aan de ene kant opereert Kuijpers met zijn prive-pet op in zijn eigen zaken tegen ons en tegelijkertijd heeft hij zijn advocatenpet op als advocaat van Essence. Met zijn (voor)wetenschap als advocaat inzake Essence in verband met de door hen te betalen proceskostenveroordeling doet hij nu zijn voordeel in zijn eigen prive-zaak. Als je slecht denkt zou Kuijpers er zelfs belang bij hebben de zaak van Essence te verliezen zodat hij zelf de door hen te betalen proceskostenveroordeling kan opstrijken. Waar is nu de onafhankelijkheid en afstand ten opzichte van zaken die een advocaat volgens de tuchtregels dient te bewaren? Kuijpers heeft overigens inmiddels namens Essence hoger beroep ingesteld. Stel je voor dat we weer winnen…

    Dit bericht is verschenen in Kleintje Muurkrant actueel

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen