Meerderheid Nederlanders vindt het te veel 

‘Manipulatie publieke opinie over ontwikkelingshulp’

NCDO schetst een valse voorstelling van zaken, zegt hoofdredacteur Onze Wereld.

Gelezen Sargasso

De NCDO staat voor Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling. Ze doet propaganda voor ontwikkelingshulp. Eerder kwamen we de NCDO tegen in verband met subsidie voor Vrij Nederland.

Jaarlijks laat de NCDO de mening van Nederlanders over ontwikkelingshulp peilen. En die mening sis gunstig, zo komt doorgaans uit het onderzoek. Ook het blad Onze Wereld doet zo’n onderzoek. Mar met heel andere uitkomsten. ‘De NCDO misleidt’ met haar persberichten, aldus John Verhoeven.

Dat stond vrijdag nog eens in de Volkskrant. Verhoeven bevestigt dat hij dat heeft gezegd en daarachter staat. Zelf meent hij dat Nederland niet moet beknibbelen op de 4,5 miljard euro per jaar aan ontwikkelingshulp. Maar hij wil geen vlas beeld schetsen over de publieke opinie.

Onze Wereld stelde vast: “Bijna 60% van de Nederlanders vindt dit bedrag te veel. Diezelfde Nederlanders geven samen 8,3 miljard euro uit aan frisdrank, tabak en cosmetica en 35 miljard aan voedsel en genotsmiddelen. Zo’n tien procent daarvan verdwijnt in de vuilnisbak: bijna net zoveel als wat we aan mensen in ontwikkelingslanden besteden.” (zie hele onderzoek)

De NCDO moet de publieke opinie gunstig stemmen. En ziet deze onderzoeksuitkomst als negatief oordeel over het resultaat van haar werk. En kwam in verweer. Qua methode deugt het onderzoek van Onze Wereld niet. Zei NCDO. Maar die liet de methode onderzoeken door een bekende die eerder voor NCDO betaald onderzoek deed. Conclusie;

“Uit onderzoek van NCDO blijkt dat in 2006 37% van de Nederlanders het bedrag zou willen verlagen. Vorig jaar daalde dat aantal naar 34%. Ruim 23% verschil met het onderzoek van Onze Wereld.”

Politicus Arend Jan Boekestijn (VVD) heeft weer kritiek op de NCDO-publicatie: “Wat echter niet vermeld wordt is dat op de vraag of Nederland net zo weinig of veel als andere rijke landen zou moeten geven aan Derde Wereldlanden, maar liefst 50% ja zegt en slechts 33% dat wij meer moeten geven als andere landen. Tsja dat antwoord heeft de samenvatting van het NCDO niet gehaald. Met overheidsgeld wordt hier dus de publieke opinie gemanipuleerd.”

Het NCDO mept terug: haar hele onderzoek is te downloaden en cijfers zijn niet gemanipuleerd.

John Verhoeven van Onze Wereld: “De NCDO laat in haar onderzoek consequent bewust in het midden hoeveel hulp er concreet wordt betaald. Ze vragen mensen elk jaar hoeveel hulp er gegeven wordt, ze geven drie mogelijkheden: onder de 2 miljard, van 2 tot 6 miljard, en boven de zes.

De meeste mensen kruisen het vakje 2 tot 6 aan, een erg ruimte categorie. Dat rekent de NCDO vervolgens als ‘ goed’ antwoord . De meeste mensen echter denken dat dit iets boven de 2 miljard ligt, blijkt uit ons eigen onderzoek.

Vervolgens komt de vraag van de NCDO: moet dat hoger, hetzelfde of minder? Dan zegt de meerderheid die dus denkt dat het ergens tussen de twee en drie miljard is : laat maar zo. Nergens wordt gezegd: het is bijna 5 miljard, is dat te veel, genoeg of te weinig? Dat doen wij altijd wel. dan zegt een meerderheid: mag wel omlaag.

ook elders in de vragen bij NCDO wordt niet van concrete juiste bedragen uitgegaan. Je krijgt dus geen betrouwbare antwoorden.”

Is de NCDO een betrouwbare partij voor dit soort onderzoek?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen