Ex-medewerker NMO maakte voor Nova reportage 

Nova fout met Moslimomroep

Met “Radicale Moslims nemen de macht over bij Nederlandse Moslim Omroep” en “Nederlandse Moslim Omroep in handen conservatieven” zat Nova fout.

Gelezen: Uitspraak Raad voor de Journalistiek

We schreven al eerder over een veroordeling van De Telegraaf inzake berichtgeving over radicalisering an de Moslimomroep NMO. Nova speelde daarin al een rol. Het programma krijgt nu een gedeeltelijk als gergrond beoordeelde klacht van de NMO aan de broek.Volgens de journalistieke raad zijn de volgende fouten gemaakt door Nova.

  • Onterecht is de indruk gewekt dat de NMO zodanig is geradicaliseerd dat er geen ruimte meer is voor liberale programma’s. In dat verband zijn alleen mensen aan het woord gelaten die een conflict hebben met de NMO. Enkelen zijn, ten onrechte als objectieve bronnen gepresenteerd;
  • Nova verzuimde uiteen te zetten hoe de programmering bij de NMO tot stand komt, en dat er een programmaraad fungeert. Nova had moeten vertellen dat de NMO een aantal programma’s schrapte vanwege een financieel conflict dan wel dat ze die in eigen beheer voortzet;
  • Programmamaker Chakrabarty werkte eerder voor de NMO, dus hij had beter moeten weten.
  • Nova is te kort door de bocht gegaan met de de complexe verhouding tussen de Nederlandse Moslim Omroep (NMO), de Nederlandse Moslim Raad (NMR) en de Stichting Verzorging Islamitische Zendtijd (SVIZ), ofschoon Nova terecht het beeld heeft geschetst dat in de laatste twee de meer liberale islamitische stromingen geen deel meer uitmaken.
  • De berichtgeving over een aantal bestuursleden had minder ongenuanceerd moeten zijn, ofschoon aannemelijk is dat je de huidige bestuursleden conservatief kunt noemen. Deze punten waren dus niet ‘journalistiek ontoelaatbaar’, dus de Raad veroordeelt Nova hiervoor niet;

Nova heeft ook voldoende wederhoor toegepast en ook die klacht werd terzijde gelegd.

  • Reacties

  • exhale | 05/06/08 om 11:38

    nemen ze nu ook al omroepland in beslag,nederland heeft zijn beste tijd gehad

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen