Belastingdienst vindt aantijgingen onjuist: 

Financií«n: ‘NRC zit er faliekant naast’

Huurtoelagen worden wel degelijk gecontroleerd. Zegt het departement tegen Leugens.nl. De methode is ‘geheim’. NRC zegt afdoende bewijs te hebben van gejok van de Belastingdienst.

Afgelopen weekend zetten NRC Handelsblad en redacteur Joep Dohmen hun serie onthullingen en beschuldigingen aan het adres van de Belastingdienst voort met ongecontroleerde huurtoeslagen en een aantal administratieve fouten. Verantwoordelijk is Jan Kees de Jager, staatssecretaris van Financií«n.

De woordvoerder van de Belastingdienst van het ministerie van Financií«n zegt, desgevraagd: “De artikelen zijn onjuist. De huurtoeslagen worden wel degelijk gecontroleerd.”

Hoe dan?
De woordvoerder: “Dat is bedrijfsgeheim.”

Dan is deze bewering toch oncontroleerbaar?
“Nooit maken wij onze controlemethodes bekend. Zo zeggen we elk jaar dat we extra aandacht besteden aan bepaalde onderdelen van de aangifte maar we zullen nooit zeggen hoe we dat exact doen.”

Maar de bewering is niet mis, 600.000 ongecontroleerde aanslagen en een miljardenbedrag daaraan gekoppeld?
“De redacteur snapt niet hoe het zit en wil ook onze uitleg niet aannemen. Hij vermeldt dat wel als citaat maar gaat vrolijk verder met de onjuiste aantijgingen.”

En baseert zich toch op interne publicaties?
“Dat is echt complete onzin. Op de eerste plaats doet hij alsof het om een soort van geheime stukken gaat en probeert het daarmee in de krant heel spannend te maken. Het zijn gewoon de instructies aan onze baliemedewerkers. Mijnheer Dohmen plakt een paar stukjes informatie aan elkaar en trekt snelle conclusies. Zoals hij dat bij elkaar leest is niet zoals het in elkaar steekt.”

Als niet hardgemaakt wordt dat de huurtoeslagen wel gecontroleerd worden, dan is het in dit geval het woord van NRC tegen dat van de Belastingdienst”¦
“Veel gekker moet het niet worden. Hij snapt de context niet en wij brengen die aan. Je ziet ook dat de overige media dit niet zomaar overnemen. Het stond even op teletekst, maar daar was het snel weer af.”

Online zien we nog:
NOS: huurtoeslagen ongezien gehonoreerd, zaterdag op grond van het NRC-verhaal;
Novum: ‘Fiscus controleerde hoogte huurtoeslag niet’, idem dito;
Elsevier: ‘Belastingdienst kent huurtoeslag ongezien toe’, met het weerwoord van Financií«n;
Het Parool: Opnieuw blunder bij de fiscus, met daarin een CDA-woordvoerder – en partijgenoot van De Jager – die zegt: “Ze passen een risicoselectie toe, waarop wel wordt gecontroleerd. Ik wil weten hoe die werkt. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je geen aanvragers controleert die op hetzelfde adres wonen en dezelfde huur opgeven als een paar jaar geleden.”

NRC ondersteunt een aantal beschuldigingen zoals we die gisteren meldden online met interne publicaties voor de baliemedewerkers. Daar zijn dus bewezen zaken onjuist aan de Tweede Kamer gemeld.

Het bewijs voor de hoofdbeschuldiging, dat van de ongecontroleerde huurtoeslagen, heeft NRC uiteraard wel, zegt redacteur Joep Dohmen. Dat over 2006 geen controle van betekenis plaatsvond over 600.000 huurtoeslagen blijkt immers uitgebreid uit andere interne correspondentie van de dienst. Waarom staat die dan niet online? “Die kunnen we absoluut niet openbaar maken zonder de betrokkenen in gevaar te brengen”, aldus Dohmen.

“Al een aantal keren hebben ze nu geroepen dat wat wij schreven niet waar is. Indien de berichtgeving werkelijk onjuist is, waarom stappen ze dan niet naar de rechter of naar de Raad voor de Journalistiek?”

De woordvoerder van Financií«n: “Dat zou de omgekeerde wereld zijn.”

Iedere partij die toch onheus wordt aangepakt door de pers stapt toch naar de rechter en/of de Raad voor de Journalistiek? “Nee, een heleboel mensen doen dat niet, omdat het beeld toch al neergezet is.”

Hier het uitgebreide NRC-dossier over de Belastingdienst.

  • Reacties

  • Gilles | 05/03/11 om 11:11

    De belasting blundert keer op keer, ik ken gevallen die jaren achtereen te hoge huur subsidie ontvangen maar bij het overlijden van de betrokkene komt dit pas uit.
    Dan pas wordt het goed uitgezocht.

    En dan wordt er verhaal gehaald bij de erfgenamen of die even het gefraudeerde bedrag ophoesten!
    Dus erfgenamen kijk vooraf even uit voordat je tekent.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen