Foto prinses niet van websites verwijderd 

‘De RVD gaat niet over de openbare ruimte’

De Gelderlander voelt zich niet geroepen om de Mediacode in acht te nemen zolang de werkelijke privacy van Máxima Zorreguieta niet wordt geschaad.

In Máxima draagt geen bril van vandaag eist de RVD stopzetting van de verspreiding van een foto van de prinses gemaakt op straat in Argentinií«.

De foto’s op De Gelderlander.nl en op ED.nl, de site van het Eindhovens Dagblad, zullen er echter op blijven staan.

Dat zeggen de woordvoerders van beide regionale titels van uitgever Wegener tegen Leugens.nl. Hans Matheeuwsen, redactiechef van ED, zegt dat de hoofdredactie gen verzoek heeft bereikt voor het verwijderen van het plaatje op internet:

“De foto stond vanmorgen ook op de vóórpagina van de krant. Hij is met vrije nieuwsgaring binnengehaald. Zo simpel is dat, Mediacode of niet. Ze zwaait naar het publiek dus is zich ten volle bewust van de mogelijkheid dat ze wordt gefotografeerd.”

Kees Pijnappels, hoofdredacteur van De Gelderlanders, vindt het ingrijpen van de RVD laakbaar: “We begrijpen goed dat je de privacy van de prinses moet beschermen. Maar dit gaat echt te ver. De RVD meent te gaan bepalen wat de pers wel en niet publiceert en probeert angst aan te praten met dreigementen.”

Pijnappels doelt op de mogelijke maatregelen die de RVD suggereert op Leugens.nl: “De mediacode moet de Koninklijke familie vooral vrijwaren van paparazzi. Wij gaan niet met een trapje bij de heg staan om in de tuin te fotograferen. Het gaat hier om een foto die onder heel normale omstandigheden in de openbare ruimte is genomen.”

Volgens Pijnappels zijn krantenredacties als de zijne mans genoeg om zelf te bepalen wat fatsoenlijk en wat respect voor de persoonlijke levensfeer in de praktijk betekent: “Mocht Máxima in ons verspreidingsgebied komen winkelen dan is dat ook nieuwswaardig voor ons en zullen we proberen haar op een nette manier in de openbare ruimte te fotograferen.”

En als ze met haar dochtertjes in een kledingwinkel zoekt? “Dat is, bij wijze van spreken, wereldnieuws voor onze lezers. Ik denk dat ze zelf minder moeilijk daarover zou doen dan de RVD.”

Ook praktisch vindt Pijnappels het ingrijpen van de BVD niet doordacht: “Als je via Google en Google News zoekt kom je zo die foto 20 keer tegen. Ik vrees dat de RVD ook geen grote invloed heeft op kranten en websites in Argentinií«.”

  • Reacties

  • hemelsblauw | 25/04/08 om 22:17

    “Ik denk dat ze zelf minder moeilijk daarover zou doen dan de RVD.”
    Exact, dat denk ik ook. Maar er is blijkbaar iets anders gaande dat de RVD tot onhollandse overactiviteit maant. Ze hebben aan mij nooit één cent verdiend, de roddelbladen, maar als je in de supermarkt in de rij staat bij de kassa ontkom je niet aan die rotdingen. Er ligt een titel momenteel in de winkel die op z’n voorpagina suggereert dat er iets mis is in de relatiesfeer nu dat mw. Máxima helemaal alleen naar haar geboorteland was afgereisd. En een weekje of zo geleden werd in media beweerd dat zij alles in het werk stelt om een biografie over haar wilde jaren om zeep te helpen, eer die in de verkoop zou komen.
    Ik geloof er geen woord van; zo dom is deze vrouw niet. Maar als er leugens over haar beweerd zouden worden, heeft ze het volste recht (en zelfs de plicht, zeker als moeder) om zich daartegen te verweren.
    De RVD gaat inderdaad niet over de publieke ruimte in Argentinií« noch hier, en heeft weinig tot niets te klagen over het doorsnee Nederlands journaille & z’n fotografen. Een bril? So what…

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen