Leugensjournaal 28: 

‘Onze’ klokkenluider Leo Verhoef

De ex-accountant vlooit al jarenlang gemeentelijke jaarrekeningen uit vindt nauwelijks gehoor in de media. Hij is onze reden om door te gaan.

Na ruim een half jaar Leugens.nl moeten we vaststellen dat de opzet van destijds kwantitatief is mislukt. We hebben geen tientallen redacteuren die de tips en inbreng van honderden of meer lezers vervatten in artikelen over leugens. Ook diepgang is onvoldoende, door tijd- en geldgebrek want er ligt wel een stapel onderwerpen te wachten. We hebben deze week overwogen om er mee te stoppen. Om de simpele reden dat van complimenten de schoorsteen niet kan roken.

Na ampel beraad gisteren besloten we door te gaan. We zijn zo eigenwijs om te menen dat Leugens.nl zo net zo’n uniek concept is als toen we begonnen in oktober 2007. Radio en televisie gaven ons direct veel aandacht. Investeerders volgden, maar niet concreet. Het vliegwiel – aandacht, geld, meer bekendheid, meer onthullingen, meer aandacht, etc. – ging niet draaien zoals beoogd.

De opzet werkt wel, maar nog op kleine schaal. Dat bleek deze week uit de ontdekking van Leo Verhoef: een ex-accountant die al ruim acht jaar zijn sport maakt van het kritisch lezen van jaarverslagen van lagere overheden. En de ene na de andere leugen ontdekt. We gaan door met het publiceren van zijn bevindingen, na deze gecheckt te hebben bij gemeenten. Zijn al die beschuldigingen waar? Dan is het een ernstige zaak? Of overdrijft Verhoef?

We kunnen niet putten uit belastinggeld om een actie voor klokkenluiders te houden. In één adem met deze actie van Zembla had wat ons betreft het ‘kapot procederen’ van kleine media en freelance journalisten meegenomen kunnen worden, een zeker zo groot euvel als dat met de klokkenluiders. Maar geen bitterheid, we steunen deze van harte.

Brieven voor de actie zijn overigens geadresseerd aab premier Balkenende. Dat is de man die procedeert tegen de ‘leugens’ van Opinio. Het krenkt de man ook in het buitenland. Zegt hij. Hoe potsierlijk kan een premier (Rutte: van Madurodam) zich gedragen met zijn kennelijk al even wereldvreemde adviseurs bij de RVD?

Goed, om onbescheiden door te gaan: geen medium, journalist of commentator zette zo helder uiteen wat er naar voren is gebracht met Johan Cruijff en het WK 1978, en passant nog een onbedoelde leugen van Frits Barend blootleggend.

Toevallig zijn we gek van voetbal, dat wil zeggen van het prachtige spelletje. Maar hoe breed gaan we dan met selectie van onderwerpen? Een subsidiegever vond Leugens.nl te smal. Het tegendeel is wellicht de realiteit. Leugens.nl wil geen leugen onvermeld laten en zoekt ook naar de SP-declaraties en de onheuse voedselclaims, en we willen de stiekeme kosten van de Oranjes en Trimp & Van Tartwijk niet missen.

Evenmin als de gefopte Jensen, een onderwerp dat we dankzij hyperlinks en het web als archief anders (beter?) kunnen brengen dan kranten of tv.

Het wordt een mooie week voor Leugens.nl”¦

 • Reacties

 • Eduard | 20/04/08 om 10:25

  Prima site. Doorgaan! Mooie naslagfunctie voor de journalisten en loggers onder ons!

 • Albregt C.B. Doemlicht | 20/04/08 om 13:25

  Met belangstelling volg ik alweer enige jaren de webstek van Leo Verhoef
  Met kennis van mijn eigen gemeente politiek kan ik maar één conclusie trekken:
  veel volksvertegenwoordigers die een gemeenteraad vertegenwoordigen zitten daar veelal vanuit andere perspectieven als hun inwoners/kiezers te vertegenwoordigen, veelal is men niet capabel om jaarstukken te lezen.
  Laat staan een accountants rapport op waarde in te schatten en een jaarbegroting van commentaar te voorzien.
  Een accountants stempel is voor hen reden genoeg geen vragen meer te stellen.

  De site van Leo Verhoef is een bron van info voor de burger in NL.
  Het overheid bedrog op deze wijze aan de kaak stellen geeft de burger/kiezer veel inzicht over hoe de politiek/democratie functioneert!
  Een schande is het m.i. dat diverse partijen/volksvertegenwoordigers dit soort onderbouwde kritiek van Verhoef simpel naast zich neerleggen en af doen als onzin.

  Het is de burger die de pot vult waaruit de politiek vreet, het stemt tot nadenken.

 • Albregt C.B. Doemlicht | 20/04/08 om 13:31

  Ook deze site lees ik met veel plezier;

  De waarheid is een raar verhaal op klein en op grote schaal.
  Want wie wil de klachten van de wereld horen en wie durft de ander in zijn slaap te storen

  Zet door en hou vol (thumbs up).

 • hemelsblauw | 20/04/08 om 19:59

  Peter ik stel voor dat we er niet meer omheen blijven draaien: het is gewoon de HOOGSTE tijd voor een revolutie in dit land… Revolutie in de betekenis van omwenteling. Niet van “bloedvergieten” uiteraard. Maar dan eentje waar m.i. lui als Wilders en Verdonk absoluut niet bij gebruikt kunnen worden.
  Ik zal deze plek niet benutten (misbruiken) om wat revolutie-ideeí«n uiteen te zetten; dat leidt maar af van het onderwerp van de column. Het is op mensen zoals Verhoef maar ook op initiatieven zoals Leugens.nl dat de samenleving zou moeten willen bouwen. Het alternatief is immers doodongelukkig worden en je laten koeieneren door degene met de grootste of de gladste bek, en/of de dikste portemonnee.

  Even naar je inspirator, Leo Verhoef. Mij viel op dat de dorpen Blaricum, Laren en Eemnes die sowieso een verregaande vorm van samenwerking zijn aangegaan al ligt er nog wel een provinciegrens tussen, al enige tijd een eigen Rekenkamer(commissie) hebben:

  http://www.rekenkamerbel.nl

  Van die homepage:
  “De rekenkamercommissie van de BEL-gemeenten wil bijdragen aan het toetsen en verbeteren van:
  * de doeltreffendheid en doelmatigheid van het gemeentelijk beleid, zowel wat betreft de voorbereiding, de uitvoering als de beleidseffecten.
  * Toezicht op de wijze waarop de controle op de rechtmatigheid van het financieel beheer en de financií«le verantwoording plaats vindt van de gemeente en van de instellingen waarvan de activiteiten geheel of in belangrijke mate door de gemeente worden bekostigd.

  Daarnaast wil de commissie een bijdrage leveren aan een grotere transparantie van het gemeentelijk handelen en aan het versterken van de publieke verantwoording”.

  Je zou bijna denken dat Verhoef er deel van uitmaakt, maar dat is niet zo. Ik vond de link prominent op de website van de Gemeente Blaricum, dus het is allemaal geen fabeltje…

 • hemelsblauw | 23/04/08 om 12:38

  Nou nou, stil hier. Wil er dan niemand een revolutie? Moeten we het aan de SP overlaten om dit land te saneren?
  ‘Wantrouwen jegens politieke elite is terecht’ (Jan Marijnissen in de Volkskrant vandaag).

 • Frank1291 | 12/09/10 om 11:16

  Haatzaaiende moslims krijgen wel miljoenen subsidie, waarom jullie dan niet, dit is discriminatie? Ze mogen zelfs een TV-station oprichten, waarom jullie dan niet. Hebben jullie geen verstand van subsidie-aanvragen? Elk gemeente-loket geeft info, dus, nooit geschoten is altijd mis? Leo kan dat wel?
  1. Vergif strooienden boeren krijgen 7 miljard subsidie.
  2. RK kinderverkrachters IDEM/
  3. Haatzaaiende moslims krijgen miljoenen.
  4. Zelfs de NSB organisatie krijgt subsidie. Hoe kan het dan dat jullie geen subsidie krijgen.
  Jullie moeten eens uit die luie stoel komen, want alles begint met de eerste stap? Neem een voorbeeld aan Mischa Kat, Pieter Lakeman, enzovele anderen.
  Prof. Heertje heeft in zijn eentje, de hele SENA te kakken gezet. Arnold heeft toch ook geen miljoenen te besteden?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen