Britse doofpot opengebroken 

Van de prinsen geen kwaad weten

In een verrassende uitspraak bepaalt de Britse rechter dat de Britse anti-fraude autoriteit ‘Serious Fraud Office’ onterecht een onderzoek staakte naar smeergeld dat de wapenfabrikant BAE betaalde aan Saoedie-Arabií«.

Gelezen: The Guardian

Deze corruptieaffaire geldt als de grootste momenteel lopende zaak in de internationale wapenhandel. Volgens eerdere berichten betaalde BAE zo’n 1 miljard Britse ponden aan de Saoedische Prins Bandar (foto). De prins is een belangrijke veiligheidsadviseur binnen de Saoedische regering, schertsend soms ‘Bandar Bush’ vanwege zijn banden met vader en zoon Bush in de VS.

Voor een bedrag van 40 miljard pond heeft Saoedie-Arabií« in een in 1985 gesloten overeenkomst met BAE meer dan 100 gevechtsvliegtuigen gekocht. Prins Bandar was van Saoedische zijde de gesprekspartner over een periode van meer dan tien jaar, en zou smeergeld hebben ontvangen.

BAE was er ook niet vies van sportwagens, luxe jachten, gokreisjes en hoeren in te zetten om haar wapentuig in het Midden-Oosten te slijten. Tony Blair en zijn regering hebben er alles aan gedaan om verder BAE-onderzoek van The Guardian naar de smeergeldaffaire te dwarsbomen.

Dieptepunt was het niet verder onderzoeken van deze affaire door de ‘Serious Fraud Office’. Argument was daarbij dat Saoedie-Arabií« dreigde niet verder informatie uit te wisselen over terrorismebedreigingen. Zoals bekend is het land een centrum van het wahabisme, de fundamentalistische stroming van de Islam die Osama bin Laden heeft gebaard.

Gedurende haar onderzoek naar BAE-malversaties stuitte The Guardian ook op een andere prins, waarmee Leugens.nl destijds officieel de poorten opende.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen