Onthulling uit Britse archieven 

Budget voor Bernhard

Nog meer kwaad van de prins, en Nederland zwijgt weer.

Gelezen: Guardian

Omkoping. Het meest ophef veroorzakende schandaal in Nederland was dat rondom prins Bernhard in 1976. Toen werd bekend werd dat de prins steekpenningen met een totale waarde van 1,1 miljoen gulden had aangenomen. De omkoper: de Amerikaanse vliegtuigfabrikant Lockheed.

Dat eerste schandaal kostte bijna de kop van Bernhard. Hij verdween niet achter de tralies omdat koningin Juliana dreigde af te treden. Na Lockheed was er nimmer meer corruptieonderzoek naar Bernhard. Ondanks de tegeklijkertijd onthulde omkoping door concurrent Northrop.

PrinsBernhardkrabbelMaar nu is er een opmerkelijke brief uit de Britse Defensie-archieven. Deze kwam naar buiten in het grote onderzoek door de Britse krant The Guardian naar omvangrijke corruptie van Europa’s grootste wapenfabrikant, het Britse BAE. BAE zou ondermeer een miljard Britse ponden hebben betaald aan de Saoedische Prins Bandar.

In de achtergronden van deze smeergeldaffaire dook ook een omkopingszaak op rond de Britse wapenhandelaar Ray Brown. Die vertegenwoordigde in de jaren de Britse wapenindustrie in het buitenland.

In een brief van hem wordt gerept over een “invloedrijke persoon in Nederlandse regeringskringen die bekend bij ons is en bereid is ons te assisteren bij het promoten van interesse in de tank”.

Waar gaat het om? In 1967 wil de Nederlandse regering haar verouderde tanks vervangen. Een kandidaat was de Britse Chieftain. In de brief staat dat de persoon – die niet met name wordt genoemd – 50.000 Britse ponden krijgt als Nederland minstens 400 Chieftain-tanks – 40 tot 50 miljoen Britse pond- koopt.

Op de brief met briefhoofd Ministry of Defence is met de hand bijgeschreven “Bernhardt?”.

The Guardian kon niet meer achterhalen wie de naam van Prins Bernhard toevoegde aan de brief over de om te kopen invloedrijke Nederlander.

De prins was in die tijd inspecteur-generaal van het Nederlandse leger. In 1976 ten tijde van het Lockheed-schandaal zou een directeur van Lockheed over Prins Bernhard zeggen: “Het was algemeen bekend dat de prins om te kopen was.”

Of Bernhard de 50.000 Britse ponden aan steekpenningen heeft ontvangen is twijfelachtig. Nederland koos immers voor de Duitse Leopard-tank. Omkoping door de producent hiervan is nooit onderzocht.

Merkwaardig genoeg kreeg de suggestieve onthullingen van de Britse krant The Guardian over Prins Bernhard nagenoeg geen aandacht in de Nederlandse pers.

Of merkwaardig? De Nederlandse pers heeft een traditie hoog te houden in het afschermen van bittere feiten omtrent het Koningshuis.

Overigens geen verrassing: de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) had geen commentaar.

*) Begin november verschijnt het boek ‘Bernhardgate’ met nieuwe details over het schaduwleven van prins Bernhard, geschreven door Ton Biesemaat, die meewerkte aan bovenstaand artikel.

 • Reacties

 • Joris Jonker | 08/10/07 om 08:07

  Oud nieuws…
  Zie http://www.bnr.nl/ShowNieuwsArtikel.asp?Context=N%7C2%2C13%7CX%7Cbernhard&src=redactie&id=8315

 • Kuifje | 08/10/07 om 13:29

  Ik sluit mij aan bij de vorige respondent.
  Ouwe koeien over een charlatan als wijlen prins van Champagne uit een archief lepelen is Story-niveau.
  Wie nu nog niet weet dat hij de grootste schurk van Duytsen bloet was verdient het om door de dochter van een ex-junta en de door haar ingepakte prins Onbenul geregeerd te worden.
  Komt u eens met onthullingen die er toe doen.
  Wat is bijvoorbeeld de betrokkenheid van broertje Balkenende bij de TAP-pijpleiding die door Afghanistan aangelegd wordt en waar de Taliban na de gestrande onderhandelingen met de VS tegen zijn zodat Bush besloot de olie met bommen te betalen?
  Hetzelfde bedrijf is ook in Irak actief.
  Is het toeval dat wij aan die oorlogen deelnemen?
  U weet wat er over toeval beweerd wordt.

 • Chipolata | 08/10/07 om 13:53

  Oud nieuws, s w? Niet alles van vroeger is bij de massa bekend, ik vind het goed dat er in de archieven gedoken wordt…

  en zaken van weleer blijven wel vaker de gemoederen bezighouden, want wat is nu eigenlijk gebeurd met president J. F. Kennedy, wie is nu werkelijk schuldig aan zijn moord? Dito voor Martin Luther King. En heeft O. J. Simpson nu wel of niet zijn vrouw vermoord? Nog altijd een groot vraagteken en derhalve blijft het boeien!!!

 • orange-gate | 08/10/07 om 14:50

  Het zal Bernhard zelfs na zijn dood nog blijven achtervolgen. Hij was mens en heeft ook zijn fouten gemaakt zoals we allemaal onze fouten maken. Laat die man nu rusten.

 • Wim Heitinga | 08/10/07 om 15:51

  Nou en?

 • De echte Wim Heitinga | 08/10/07 om 17:20

  Ik ben de echte Wim Heitinga!!

 • 26 | 08/10/07 om 22:46

  al is een artikel een maand oud, een jaar oud of nog ouder, als de materie interessant is, is het artikel dat ook… zo ook bovenstaand artikel. tnx voor het posten!

  PS even iets over de techniek van de website. als men een fout maakt bij het invullen van de reactie, en dan is men de txt van de post kwijt bij het terug gaan… so u know…

 • Willem de Zwijger | 09/10/07 om 08:15

  Ouwe koeien natuurlijk voor mensen die trouw hun belastingformulier korrekt invullen! Al is de waarheid nog zo snel, de leugen achterhaald hem wel. Of niet? Serieus:
  moeten we blijven doorleuteren over de Middeleeuwen vol nationale staten en hereboeren, sorry prinsjes, die hun volkjes beschermden en plukten? Of leven we in een globale wereld waar politiek een duur tijdverdrijf is, democratie een lacher en ieder gewoon voorzichzelf akkert?

 • Charles | 09/10/07 om 22:48

  Het komt op mij over als “” er maar wat op los leuteren”.

  Dat is weinig zinvol.

 • voor de poes | 11/10/07 om 04:15

  Bernard leeft ook nog,net als zeegers die dood is maar ook nog leeft

Reageer op dit artikel:

*

*

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen