Leugensjournaal 22: 

Uiteindelijk komt het goed

Zelfs het kapotmaken van Fred Spijkers krijgt nog de aandacht die het verdient.

Mediacratie in plaats van democratie brengt een betere politiek noch – rechtsstaat dichterbij. Aan mijnheer Wilders willen we Leugens.nl niet verspillen, maar de mallemolen rond diens aanstaande filmpje is veelzeggend.

De mediacratie maakt kortzichtiger. Hijgend hollen politici en voorheen journalisten, nu opinieaanjagers, van het ene door henzelf opgeblazen schandaaltje naar het andere.

Hoofdzaken sneeuwen onder. Dat stemt niet vrolijk. Maar soms komt het ineens goed. Zoals met het geval Fred Spijkers. Een onthutsend boek werd net niet vermalen in een juridische molen. En dan ineens, notabene door een onderzoekje met vooral herhalingen van een aantal studenten, opende gezaghebber NRC Handelsblad er haar krant mee.

De een krijgt alle aandacht, de ander kan roepen tot hij een ons weegt. Maar ook als alle aandacht een zaak buiten proporties trekt, kan het nog goed komen. Zo plaatst Van der Eem ongewild nog wat accenten bij Peter R. de Vries’ speurzin.

Er is altijd hoop voor mensen die echt iets te ontmaskeren hebben. Zo kwam er een bedankje van Paul van Buitenen vanwege onze inhoudelijke aandacht voor zijn onthulling over declaratiegedrag in Straatsburg. Want helemaal serieus genomen is hij na tien jaar klokken luiden naar eigen inzicht niet. Curieus.

Diezelfde term is van toepassing op de zaak tussen de Volkskrant en Nijmegenaar Jo Janssen. Terwijl de officií«le pers laatdunkend deed over GeenStijl en de onthulde fietsenhokzuigpret van PvdA en VVD, verslikte de krant zich in het hijgerig achteraan hollen.

Viel er verder nog wat te lachen afgelopen week? Gelukkig wel: twee keer ontslag om fraaie leugens, zoals om boerkabedrog in Amsterdam/Hilversum en plagiaat van een christenjong uit het kamp-Bush inclusief de heerlijke reactie van de president en leugenkampioen zelf.

En bij dat van de placebo’s die beter werken als het prijskaartje zwaarder is, slaat de glimlach om in een brede grijns. Het raakt de fundamenten van Leugens.nl.

En we zijn blij met onze eerste columnist. Die vergoedt de pijn van een serie leugens die we zakelijk ontmoetten met Leugens.nl. Tsja”¦op hun sterfbed zullen ze er nog met trots op terugkijken. Want uiteindelijk komt het goed. Meestal”¦of soms?

 • Reacties

 • hemelsblauw | 09/03/08 om 19:11

  Citaat: Curieus.
  Ja, en nee.
  Het is me opgevallen dat men eigenlijk wel een verdraaid dikke huid moet hebben om de columns op deze website te kunnen verdragen. Even los van de wat lichtere onderwerpen zoals over het fotojokken: zoveel structureel onrecht…
  Ik vroeg me af: kunnen we met een paar vrij taalvaardige mensen nou niet een mooi alternatief bedenken voor het woord Revolutie? Een alternatief dat een vreedzame lading zou dekken, in tegenstelling tot de meeste revoluties in ’s mensen geschiedenis? Want ik maak me sterk dat als D’66 het beter gespeeld had en we inderdaad nationale referenda zouden kunnen houden, Den Haag anno voorjaar 2008 in nó time een metamorfose zou ondergaan. Er moet een flinke meerderheid in dit volk zijn die het huidige gemodder en gezwets zonder enig noemenswaardige toekomstvisie en dweilen met de kraan open, niet meer wil. En dan denk ik pas in de allerlaatste plaats aan Wilders en z’n vriendjes. Verdonk dito. Te licht, te oppervlakkig, niet serieus te nemen als het om de toekomst gaat. Want mensen zijn niet allemáál gek.
  Komt het uiteindelijk goed? Nou, niet vanzelf.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen