Om monarchie van Juliana en Beatrix te redden 

Den Uyl heeft Northrop-omkoping Bernhard ‘verdonkeremaand’

En nota bene Bernhard-vriend de Volkskrant onthult dit.

Gelezen: Volkskrant

Leugens.nl begon in oktober 2007 met een aanwijzing van een Britse omkoping van prins Bernhard.

In Nederland is alleen de omkoping door Lockheed uitgebreid openbaar geworden.

Tegelijkertijd heeft de prins een lobby ondersteund van vliegtuigbouwer en Lockheed-concurrent Northrop. Hij probeerde onder meer de toenmalige Duitse minister van Defensie, later premier, Helmut Schmidt te bewegen om Northrop’s YF-17 Cobra te kopen. En is daar voor betaald. Maar heel duidelijk kwam dat niet naar boven.

Wel heeft Bernhard-biograaf Wim Klinkenberg uitgebreid bericht over deze zaak, zonder de details die nu naar buiten komen. Maar Klinkenberg is weggezet als een onbetrouwbare communist. Zijn biografie over Bernhard wordt herschreven door onder andere zijn zoon.

Nu blijkt dat Joop den Uyl, premier in 1976, de omkoping door Northrop heeft achtergehouden. Deze was opgetekend door de Commissie van Drie.

Dat schrijft Volkskrant-journaliste Anet Bleich in de biografie Joop den Uyl 1919-1987. In een nooit gepubliceerde bijlage van het rapport staat dat er 750.000 dollar naar Bernhard is overgemaakt begin jaren zeventig. Den Uyl heeft die bijlage ‘ergens’ in een kluis gestopt en niet openbaar gemaakt. Den Uyl heeft het stuk volgens Bleich echt ‘verdonkeremaand’ en is dus onterecht geprezen om zijn openheid.

Toenmalig koningin Juliana heeft Den Uyl nog een brief geschreven: “Zeer bedankt voor de zware operatie die u indertijd op mijn man heeft uitgevoerd en die tot zijn herstel geleid heeft”¦Uw oude praatpaal Juliana.”

Immers, de tweede omkoping zou de kans op strafvervolging van Bernhard aanzienlijk vergroot hebben. Juliana zou dan zijn afgetreden en Beatrix zou, naar men zegt, haar niet hebben willen opvolgen.

Dat juist de Volkskrant dit onthult is opvallend. De krant wordt geleid door Pieter Broertjes wiens vader een vriend was van Bernhard. De hoofdredacteur zelf beschouwde de prins als zijn tweede vader.

Die relatie leidde tot de roemruchte interviewreeks Bernhard spreekt. Daarin onthulde Bernhard het bestaan van een tweede buitenechtelijke dochter.

Maar tot een harde discussie over de omkoping door Northrop kwam het toen niet. Het interview alsmede de later als lachwekkend gekenschetste open brief van Bernhard in de Volkskrant zijn niet goed meer gelinkt.

‘Verdonkeremaand’ misschien? Nee hoor, laat de hoofdredactie weten. Ze zijn wegens rechten van een boek niet open beschikbaar. Later wel weer.

 • Reacties

 • J. van den Boogaard | 21/02/08 om 09:35

  Oud nieuws van mevrouw Bleich! Zie bijv. het lezenswaardige artikel van Joep Dohmen in het Zaterdags Bijvoegsel van NRC d.d. 15 januari 2000 (!) n.a.v. de openbaarmaking van de zgn. ‘ijskastnotulen’ van de Lockheed-affaire, onder de kop ‘De prins kan niet worden weggestopt’.

 • P. de Ridder | 21/02/08 om 10:17

  Uit de Memoires van Willem Oltmans

  11 juni 1975
  Er is heel wat te doen over een Amerikaans senaatsrapport wat prins Bernhard en zijn vriend Hans Teengs Gerritsen verbindt met de Amerikaanse vliegtuigindustrie. Er zouden bedragen onder de tafel zijn geschoven. Er is gerommeld bij de bestelling van toestellen voor defensie.
  Teengs Gerritsen heeft tegen de NRC gezegd: ”žIk heb wel een paar stommiteiten begaan. Ik heb me te veel bemoeid met het totstandbrengen van contacten. Ik geef mijn erewoord dat ik geen geld heb ontvangen. Ik geef mijn erewoord dat ik niets in Nederland of in het buitenland heb gedaan in het belang van Northrop.” Waar rook is, is vuur. Vreemde zaak.

  29 september 1976
  Jan Luijten berichtte in de Volkskrant uit Bonn dat regeringswoordvoerder Klaus Bí¶lling de aantijgingen tegen Franz Joseph Strauss, dat bondskanselier Helmut Schmidt als minister van Defensie in 1971 in een soort Northrop smeergeldenaffaire verwikkeld zou zij geraakt, ontkend. Strausz had daarbij aan een ontmoeting tussen Bernhard en Schmidt gerefereerd. Bernhard zou tijdens een luchtvaartshow nabij Keulen de toenmalige minister Schmidt hebben gevraagd een vertegenwoordiger van Northrop te ontvangen inzake de aankoop van een nieuw wapensysteem. Schmidt was er niet op ingegaan en had zich verbaasd over de activiteiten van PB. Die man is al jaren als een soort handelsreiziger in wapentuig bezig geweest. Hoe is dit mogelijk? Daar had de BVD nu eens achteraan moeten gaan. Helmut Schmidt had overigens in een brief aan de toenmalige Nederlandse minister van Defensie, W. den Toom, naar deze ontmoeting verwezen.

 • Ru Dollekamp | 16/01/16 om 03:55

  Mij staat bij dat tegelijkertijd met de Lockheed-affaire in het NRC heeft gestaan dat PB van Northrop ca 5 millioen gld heeft ontvangen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen