Dopingzaak baseball splitst parlement 

“U komt vast in de hemel, meneer Clemens.”

Republikeinen voor sterspeler, Democraten willen hem villen.

Gelezen: New York Times (volledig verslag in blogvorm)

“Lies, lies, lies.” Zo kwalificeerde Dan Burton, Republikeins afgevaardigde tijdens de hoorzitting in het parlement in Washington de uitingen van ex-trainer Brian McNamee. Die moest toegeven te hebben gelogen over zijn opleiding en diploma.

Punt voor de Republikeinen die als één man achter Roger Clemens stonden in de dopinghoorzitting. Die ging over het rapport over doping in baseball. Sterspeler clemens is de belangrijkste beschuldigde. En ontkent fel. Daartegenover McNamee, die zelf hormonen inspoot bij Clemens, naar zeggen ook mevrouw Clemens.

Clemens onder ede: “Ik heb nooit hormonen of groeihormoon genomen. Ik wordt beschuldigd van iets waar ik niet schuldig aan ben. Hoe kun je dat negatief bewijzen?” De beelden:

De zaak verdeelt de politiek. Republikeinen steunen baseball-supporters die, blijkens vele reacties op websites, het schandalig vinden wat de sporters wordt aangedaan. Clemens is een vriend van de eerste president Bush.

Republikein Christopher Shays noemde McNamee een ‘drugs dealer’ en partijgenoten spraken tijdens de zitting bewonderend over Clemens’ prestaties. Politicus Norton: “‘Meneer Clemens, alles wat ik kan zeggen is, ik ben er zeker van dat u in de hemel komt.”

Democraten willen sporters veroordelen. Ze zetten tijdens de hoorzitting onverhuld een scherpe aanval in op Clemens, onder leiding van commissievoorzitter Henry Waxman.

Staat de geloofwaardigheid van McNamee op het spel, Clemens heeft zeker zo veel te duchten van ex-collega en vriend Andy Pettitte. Die heeft verklaard dat Clemens hem verteld heeft over hormoongebruik.

De politieke splitsing in het parlement lijken op een campagne in een soort Amerikaanse voorverkiezing. En die winnen de Democraten. Een peiling met 90.000 (!) stemmen op ESPN:

68 procent gelooft Brian McNamee en denkt dat Clemens hormonen kreeg toegediend. 68 procent vindt dat Clemens straf verdient wegens meineed. 77 procent vindt het juist dat Pettitte tegen Clemens getuigt.

Maar het geloof in de rechtsstaat anno 2008: Gelooft u dat Clemens wordt vervolgd voor meineed: ruim 58 procent denkt van niet, de rest van wel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen