Leugensjournaal 12: 

Licht of gewichtig?

Kritiek op Leugens.nl komt van twee kanten.

De nodige discussie gehad met criticasters afgelopen week. Er zijn grofweg twee richtingen: de ene vindt dat het wel wat frivoler en leuker kan. De leugens moeten smakelijk zijn.

De tweede richting is sterker: die vindt dat Leugens.nl louter serieuze leugens en ontmaskeringen moet publiceren. Eén reactie – die per ongeluk is verwijderd – bevatte de kritiek op de keuze voor ‘volslagen ridicule’ berichten.

De kritiek is waarschijnlijk bedoeld voor artikelen zoals over televerkrachting. En in minder mate ook voor Geboren uit de maagd Maria.

Ook ontvingen we e-mail van een lezer die niet begrijpt waarom we een ‘sensatieonderwerp’ als de strijd tussen Kelder en Perra verslaan. Die kritiek is moeilijk te vatten. Het is inderdaad een smakelijk onderwerp, maar ook inhoudelijk relevant. Worden de etiketten die Kelder even opplakt ook gestaafd door het feitelijk handelen van Perra? Het belang blijkt ook uit de discussie.

Zelfs het artikel over ‘televerkrachting’ betrof een rechtszaak over een leugen, dat van de maagd Maria ging over wetenschap. Maar wat tongue-in-cheek als het kan verluchtigt een beetje.

Maar dat is voor sommigen niet genoeg. Die komen hier voor de lol en hopen er een tweede GeenStijl te vinden. Maar die uitgave is uniek en ongeí«venaard en dat mag zo blijven.

Leugens krijgt een eigen smoeltje, met serieuze onderwerpen, waar we bij tijd en wijlen liever om glimlachen dan om volschieten. En niet alle onderwerpen en artikelen hoeven te bevallen.

Ons werkelijke probleem is lezers wel graag snel geholpen willen worden met hun ongeduldige vingers op de muis. De echte leugenkwesties zijn echter niet zo eenvoudig. Dus gaan we steeds meer met ‘bullets’ werken voor opsommingen van feiten. En blijven de korte zinnen, vaak zonder onderwerp/werkwoord.

Want de onderwerpen doen er meestal wel toe: liegt Hirsch Ballin of Wilders?. Hierover voerden we flinke discussie op de achtergrond, nog niet klaar voor publicatie.

En ook: misleiden rechercheurs de boel? En wordt Obama slinks als zwarte moslim weggezet? Mag je een databank veilig noemen als die dat niet is?

En hoe lang leidt Manon de Amsterdamse PvdA-fractie nog na al het gejokkebrok?

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen