Botte Balkenende, Bange Bot

Natrappen en excuses sierden de christenen afgelopen week.


Fraai was het al niet. De leugen van Ben Bot over de oorlog in Irak, in opdracht van Jan Peter Balkenende.

Vervolgens waren er de reacties:

Balkenende in een eerste reactie: “Of hij was toen ongeloofwaardig, of hij is het nu. Als hij nu zo spreekt, had hij toen consequenties moeten trekken.”

Balkenende over 2005 in de Tweede Kamer: “Ik heb hem gebeld en ik heb hem als premier gezegd dat ik hem aansprak op zijn verantwoordelijkheid voor het kabinet en voor de eenheid van kabinetsbeleid en voor de consistentie en visie daarin.”

Bot liet Balkenende niet in zijn eigen leugen lopen: “Op dit moment kan ik maar één ding zeggen: sorry. Het is verkeerd gevallen.”

En ook: Volgens de premier heeft de oud-minister zondag in een telefoongesprek gezegd dat zijn woordkeuze in het interview ‘niet gelukkig’ was geweest. Balkenende zei blij te zijn dat hij en zijn partijgenoot nu weer ‘dezelfde lijn uitdragen’.

NRC Handelsblad sprak van de Bluf van Balkenende. Of las de premier wat Plato zei: “Slechts aan de heersers over een staat is het toegestaan om te liegen”.

Als het goed is keert Jan Peter binnenkort in deze kolommen terug. De Roy van Zuydewijn, die zelf met een zwarte streep over het voorhoofd door het leven gaat, moet horen van de premier of diens RVD werkelijk had gelogen.

Ook de de fouten van Geert Mak waar een historicus op wees, kregen een respons van de beschuldigde. Mak heeft meer ‘guts’ dan de bovengenoemde politici met zijn heldere antwoord: magere beschuldigingen.

Beschuldigingen van liegen en misleiding moeten grond hebben. We vonden die van Gerard Spong weinig grond hebben. Hij moet hier vaker terugkeren.

Ook de doofpotten van artsen die SIN-NL presenteert vonden we te matig onderbouwd. Al leverde het bericht vele reacties op van slachtoffers. Het betreft meestal ellenlange dossiers, verre van eenvoudig om van geval tot geval te controleren. En toch is dat nodig voor er een entree op Leugens.nl kan plaatsvinden.

De feiten nagaan en checken deden we wel met het Elitair Elan. Dat was niet zo complex: een actie viel van de te hoog beklommen ladder met pretenties.

Zelf ontmoetten we ook kritiek, gelukkig maar. De gevraagde verantwoording van het onderzoek is er nog niet. Maar het is wel heel positief dat het toch in alle media geciteerd is.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen