Leugensjournaal 3: 

Grote en kleine leugens

Kritiek van bezoekers houdt ons regelmatig uit de slaap.

“Ja, of dit nou de leugensontmaskerende berichten zijn waar we het van moeten hebben.” De cynische reacties onder het bericht Telegraaf en Nu.nl gretig met borsten snijden wel hout.

Dit bericht past toch binnen ons doel, het brengen van leugens in en door de media. Maar de reactie is terecht: belangrijk is het niet, hooguit ‘lekker belangrijk’. Aardig als tussendoortje, maar het moet geen hoofdmoot worden.

De belofte van de ‘ontmaskeringen‘ op Leugens.nl was niet die van alles zelf uitzoeken. We bieden op de eerste plaats een poort naar werk elders, zoals van Argos over onze oorlogen en hypotheekadvies, en vatten dit bondig samen met noodzakelijke links voor verdieping.

Er zijn ook amusante leugens, zoals in mythes van een seksauteur. En we doen de opbouw van een archief over fotojokken, met zelfs Robert Capa in een hoofdrol deze week.

Voor dat vuistdikke dossier dat in de postbus gleed met beschuldigingen over een misdadige advocaat is nog geen tijd. We ontvingen een onthullend verhaal over oorlog en pijpleidingen dat we eigenlijk eerst goed willen checken. En we overleggen nog wat we publiceren uit het net uitgekomen Bernhardgate van onze redacteur Ton Biesemaat.

Dit boek bevat ook onderwerpen voor discussie. Gelogen of niet gelogen? De feiten wijzen soms niet alles uit, zoals bij de foto van Capa. Meer discussie over waar of niet waar, suggereerde een bevriende collega.

Hij wil nog niet meedoen met Leugens.nl, want vindt het te breed uitwaaieren. Een uitgebreide rubricering wil hij ook, om te beginnen met grote en kleine leugens. Die thematische indeling zal er ongetwijfeld komen. Maar nu even niet.

In aanvang houden we het alleen bij onderscheid door trefwoorden. Rubrieken zijn er vaak voor makers, niet voor bezoekers, zeiden m’n onvolprezen vormgevers, die dus een mooie ‘tag cloud’ maakten met trefwoorden.

Zo worstelen we door, met als selectiecriteria dat het over leugens in en door media en ontmaskeringen moet gaan. En onderwerpen moeten op eerste plaats boeien. Dat doen ze, behalve dus dat van die blote mevrouw.

Ondertussen werken we op de achtergrond hard aan verbreding en verdieping. Gegronde kritiek is het belangrijkste om vooruit te komen, geloof ik.

 • Reacties

 • Marthijn Uittenbogaard | 28/10/07 om 17:04

  Is het geen groot bedrog dat jij op Planet je eigen recensie over Leugens.nl schreef en wel anoniem?

 • Peter Olsthoorn | 29/10/07 om 09:13

  Uiteraard schreef ik dat niet zelf. Op zondag/maandag is Leugens gelanceerd, want ik hoef op maandag niet voor Planet te werken.
  Onder artikelen die ik schrijf voor Planet staat ook P7, en onder dat stukje niet.
  Ten derde: het is geen recensie. Ik word erin geciteerd. De schrijver belde me op. het zou al te zot zijn om jezelf in een artikel te citeren, hoewel je inspanningen pushen op verschilllende sites geen kwaad kan ;-)
  Je kunt je wel afvragen of Planet, waarmee ik zo’n nauwe band onderhoud, dat onderwerp dan niet beter links kan laten liggen.

 • Marthijn Uittenbogaard | 29/10/07 om 12:14

  Oké, duidelijk. Mijn excuses dan. Maar het kwam bij mij als incestueus over. Maar ja, dat is soms onvermijdelijk. Alhoewel ik je niet door een bewering (aanname/leugen :( ) zo uit de tent had moeten lokken… maar Planet had beter een naam van de journalist eronder kunnen zetten lijkt me.

 • Tom | 05/11/07 om 16:35

  http://www.klokkenluideronline.nl:

  Die nieuwe site leugens.nl van Peter Olsthoorn, tsja, we dachten hier toch een beetje aan een variant op de successite http://www.nrcombudsman.nl maar natuurlijk krijgt zo’n site een eigen vorm en invulling en die is best grappig, al moet wel worden geconstateerd dat de ”˜aanval’ op de oude media niet echt wordt ingezet. In die zin heeft Olsthoorn een dubbelrol: hij staat zelf met een (of liever: anderhalve) voet in de oude media zoals moge blijken uit zijn ”˜lidmaatschap’ van de Raad voor de Journalistiek en het feit dat het door hem geleide netkwesties mede wordt gefinancierd door”¦.. NRC Handelsblad! Ook uit de ruime aandacht die zijn nieuwe site krijgt van de ”˜oude media’ blijkt dat Olsthoorn een dubbelrol speelt. Eigenlijk nogal dubieus nu we erover nadenken, die Olsthoorn, van twee walletjes willen meeeten waarbij hij zijn zakken vult met oude media-gelden en belastingcenten maar zogenaamd ook ”˜voorop wil lopen’ in de revolutie die thans als een veenbrand door ons media-landschap trekt”¦. In die zin is zijn site net zoiets als denieuwereporter.nl, een poging van de oude lobby om via internet nieuwe doelgroepen te bereiken en die een abonnement aan te smeren op een van de Staats-Pravda’s van PCM. O ja, nog even over de positie van Olsthoorn bij de Raad voor de Journalistiek”¦

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen