Spoorloos van KRO/NCRV

Alles voor de show: Spoorloos moest het kijkerspubliek raken. Daartoe nam de redactie het verkeerd koppelen van een adoptiekind aan biologische ouders voor lief.

Gelezen: Volkskrant 8 juni 2024 en gezien Kees van der Spek – Oplichters aangepakt

In oktober 2022 heeft het RTL-programma Kees van der Spek: Oplichters aangepakt twee zaken van verkeerd koppelingen onthuld, beide in Colombia.

Omroep KRO-NCRV liet na de RTL-uitzending Hoffmann Bedrijfsrecherche onderzoek doen naar de integriteit van Edwin Vela, destijds vanuit een advocatenkantoor in de Colombiaanse hoofdstad Medellín medewerker voor het vinden van biologische ouders. Per geval betaalde KRO-NCRV maar liefst 100 euro.

Het bureau kon geen bewijzen vinden van “‘kwade opzet, niet integer handelen en zelfverrijking”. Sandra Hilster, mediadirecteur KRO-NCRV over de conclusies in het eindrapport: ‘De vier onjuiste matches in Colombia betreffen zoektochten die zo’n twintig jaar geleden plaatsvonden in een door een burgeroorlog en corruptie geteisterd land, in een tijd waarin DNA-onderzoek niet gebruikelijk was. De bij de zoektochten betrokken partijen vertrouwden wel te veel op ieders kennis en ervaring, zo blijkt uit het onderzoek van Hoffmann. Nu het eindrapport er is, zijn we met betrokkenen in gesprek over een passende tegemoetkoming.”

De samenvatting vindt u hier.

Echter, het rapport zelf bleef geheim, tot Menno van Dongen en Anneke Stoffelen van de Volkskrant het in handen kregen. Daaruit blijkt nu dat de werkwijze van de Spoorloos-redactie destijds zich “kenmerkte door nonchalance en een gebrek aan feitelijke controle. Hoffmann komt in dit geheime deel, dat in bezit is van de Volkskrant, tot de conclusie dat de redactie van Spoorloos in die tijd ‘niet veel deed aan fact checking’ en dat elementaire controlevragen onvoldoende werden gesteld. ‘Er werd vertrouwd op de informatie in de aangeleverde documentatie van zoekers’ en er werd volgens het rapport “weinig gecontroleerd en geverifieerd”.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen