‘Volgens Hugo Claus behoorde liegen tot de goede manieren’

Nu nog die hele biografie over de Belgische schrijver Hugo Claus lezen. Rob Schouten schrijft in Trouw de aanstekelijke recensie onder bovenstaande kop. Die is te mooi om te negeren op deze website.

Gelezen: Recensie Trouw, 2 maart 2024

“Hugo Claus was een literaire olympiër, al wisselde de kwaliteit van zijn werk. Hij was ook een poseur, onbetrouwbaar in alle opzichten. Mark Schaevers schreef een voortreffelijke biografie over deze bijzonder complexe schrijver.

…Het is intrigerend om te zien hoe hij almaar mythes om zich heen creëerde; zijn hele leven overdreef hij alles wat hij meemaakte. Je zou hem ook een leugenaar kunnen noemen, iets waarmee je hem overigens niet kwetste. Volgens Claus behoorde liegen tot de goede manieren. Een schoonzus noemde hem ooit een egocentrische manipulator. Dat hij zijn leven deels speelde en ook met het leven van anderen speelde, leidt geen twijfel. Schaevers’ biografie toont ons een in vrijwel alle opzichten tegenstrijdig man, die niet alleen in zijn werk voortdurend van kwaliteit wisselde.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen