Connie Palmen en Gijs Groenteman

Fileren gezamenlijk de biograaf van Ischa Meijer. Beiden hebben een belang, dat van Groenteman verzwijgt de Volkskrant.

Gelezen: Ingezonden brief Jolande Withuis en Tzum

Jolande Withuis, zelf gevierd biograaf en schrijver, noteert:

“Dat Connie Palmen meent dat biograaf Annet Mooij haar in Alles gaat op vroeger terug als geliefde van Ischa Meijer onvoldoende eer bewijst, is haar goed recht, al zou zij als verklaard liefhebber van het genre toch moeten weten dat het de taak van een biograaf is de lotgevallen van zijn hoofdpersoon een plaats te geven in het geheel van diens leven en de betekenis ervan dus niet precies zo groot of zo klein te maken als betrokkenen zelf die mogelijk hebben ervaren. Maar nu de haatcampagne die Palmen al sedert de verschijning tegen Mooijs prachtboek voert, tot rioolniveau is gedaald, wordt een publiek weerwoord noodzakelijk.

In haar optreden in de podcast ‘Met Groenteman in de kast’, die verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Volkskrant, legt Palmen uit waarom zij Mooij ongeschikt acht als biograaf van Ischa. Mooij, zegt zij, is een ‘lesbische vrouw’ en ‘onaantrekkelijk’ bovendien. Het is alsof we Vandaag Inside horen. Als een van die heren dit zou uitkramen zou iedereen op z’n achterste benen staan, maar voor Palmen rolt Gijs Groenteman de rode loper uit. Zelfs wanneer zij later in de podcast beweert een hekel te hebben aan argumenten ad hominem zwijgt hij. Ad feminam mag kennelijk wel.”

Slap commentaar hoofdredacteur Volkskrant

Hoofdredacteur Pieter Klok van de Volkskrant, gaf zaterdag 6 januari 2024 antwoord, en noemt nog wat erger citaten van Connie Palmen:

“een lesbische vrouw die het lekker vond al die vrouwen te gaan opzoeken”
“een vrouw die niets begrijpt van vrouwen die van mannen houden”
“Ze begrijpt ook niets van heteroseksualiteit, van geilheid, volkomen nul.”
“Ik vind het een heel onaantrekkelijke biografie en een onaantrekkelijke vrouw.”

“Palmen beweert ook dat de biograaf haar archief niet heeft geraadpleegd. Volgens de biograaf zelf is dat regelrechte en aantoonbare onzin. Ook de uitspraak dat Palmen vele brieven van Meijer heeft, berust volgens haar niet op de werkelijkheid. Zulke onjuistheden zetten we in de krant graag recht, in een podcast is dat lastiger, maar we moeten hier wel over nadenken.”

Over zijn interviewer Groenteman schrijft de hoofdredacteur: “Had Groenteman meer tegengas moeten geven? Hij heeft een meegaande stijl van interviewen, dat is zijn kracht. Juist daardoor slaagt hij erin diep in iemands ziel door te dringen. Een harde confrontatie past daar niet bij.”

De vergoelijking is even ongepast. Zo wordt fout op fout op fout gestapeld, wederom een teken dat journalistiek kritisch is maar niet over haar eigen falen.

Vervolgens mag Groenteman zelf bekennen dat hij te slap is geweest, maar wat onvermeld blijft: niet enkel Palmen schreef (als ex van Meijer) over Ischa, ook Groenteman publiceerde een boek onder de titel ‘Ischa’ en heeft er dus belang bij dat de biografe Annet Mooij ongemeen hard te laten kritiseren. Hoe fout wil je het hebben?

Leugens van Palmen

In de online literaire uitgave Tzum reageert Annet Mooij op klinkklare feitelijke onjuistheden van Connie Palmen, waara de Tzum zelf verzuimde om wederhoor te vragen. Palmen beweerde immers dat de biograaf har niet had benaderd noch gebruik maakte van de schriftelijke bronnen over en van Meijer die ze bezit.

Mooij: “De beledigingen laat ik verder voor haar rekening, maar de aanval die ze doet op mijn integriteit als biograaf kan ik moeilijk onweersproken laten. Zo zou ik haar niet hebben gesproken en geen gebruik gemaakt hebben van haar archief, daar zelfs niet naar hebben gevraagd. Beide zijn aantoonbaar onjuist.

Het punt is: toen ik Palmen begin 2023 sprak, hoefde ik niet meer naar haar archief te vragen, simpelweg omdat ik het een paar jaar eerder al van haar gekregen had. Toen ik met mijn werk aan de biografie begon, was ze zo vriendelijk het mij toe te sturen.

 Ze had toen al het materiaal net laten digitaliseren. Kennelijk is die aardige geste in haar geheugen weggezakt. Ook aan de inhoud van haar archief zijn haar herinneringen niet even helder meer. Zo is er geen sprake van ‘een heleboel brieven’, helaas. Ischa was geen groot brievenschrijver.

Het gaat om manuscripten, aantekeningen, een aantal ongepubliceerde teksten en voordrachten. Interessant materiaal, waar ik dankbaar gebruik van heb gemaakt.

Nadat ik haar gesproken had, heb ik, op mijn navraag, nog enkele aanvullingen ontvangen, waaronder enkele brieven aan Ischa en de aantekeningen die hij maakte voor zijn onvoltooide vaderboek.

 Ook dat materiaal heb ik dankbaar gebruikt en ik verwijs er in mijn biografie ook naar. Het is spijtig dat Palmen niet de moeite heeft genomen die te lezen, dan had ze dit allemaal zelf kunnen zien.”

De misser van de grachtengordel Palmen-Groenteman-Volkskrant komt gemakkelijk weg met de ronduit abjecte uitingen. Zou een rechtse politicus als pakweg Caroline van der Plas zo flagrant discriminerende uitingen en onwaarheden debiteren, dan zou diezelfde Volkskrant niet rusten voor de reeks aangiften tot een proces en veroordeling zouden leiden. En nu? Goedpraten wat heel erg krom is.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen