Tijdschrift Linda

De ‘Linda’ wint de Meester Kackadorisprijs 2023 van de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK); de prijs is gisteren uitgereikt op het jaarlijkse verenigingscongres in Amsterdam.

Gelezen: Bericht VtdK

De Linda is gekozen uit een shortlist van drie waarop ook de website kanker.nl en de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) stonden.

“Het door tv-persoonlijkheid Linda de Mol uitgegeven ‘glossy’ tijdschrift Linda (oplage ruim 160.000, sinds 2003 op de markt) is een betreurenswaardige mix van verstandige artikelen en gevaarlijke, onweersproken kwakzalverij. Linda de Mol is door haar opgewekte en professionele uitstraling voor miljoenen vrouwen een geloofwaardig icoon, mede door haar ontboezemingen over privékwesties.

Haar verantwoordelijkheid om haar publiek te behoeden voor kostbare en zinloze fopbehandelingen verwaarloost ze echter schromelijk. Er staat in de Linda nimmer een aansporing tot terughoudendheid, de wonderlijkste kwakzalverij wordt zonder voorbehoud – via het tijdschrift en nu vooral via haar website  – de wereld in geslingerd.

‘Anke drinkt haar eigen urine’

Een kleine bloemlezing uit gepubliceerde kwakzalverij-artikelen die zonder uitzondering kritiekloos worden opgedist: ‘Michelle ging naar reïncarnatietherapie: ‘Als ik dit vertel, denken mensen dat ik gek ben.’ Of: ‘Anke eet al vier jaar niet meer én drinkt haar eigen urine: ‘De zon is mijn voedingsbron.’; ‘Amudra (51) voedt zichzelf niet met eten maar met levensenergie: ‘Héél soms neem ik een gebakje.’ Acupuncturiste en massagetherapeute Eline: ‘Door middel van vuurcupping hef ik stagnaties en pijn op. In combinatie met acupunctuur kan het goed helpen bij rugklachten, migraine, een frozen shoulder of pijn in de benen.’

Linda doet ook aan seksuele emancipatie voor vrouwen in de overgang, getuige de volgende kop: ‘Van Vallei-orgasmes tot retraites: deze vrouwen gaan overgang te lijf met alternatieve behandelingen.’ In het artikel de tekst: ‘Volgens haar acupuncturist bestaat de kans dat haar (overgangs)klachten terugkeren. Zodra ik weer iets voel, sta ik meteen op zijn stoep’.

Alternatieve behandelwijzen krijgen geloofwaardigheid

Het staat er allemaal plompverloren, zonder enig gezond commentaar. De jury van de Meester Kackadorisprijs is onaangenaam verrast door de wijze waarop het blad Linda, dat zich als een vriendin voor de vrouwelijke lezers opstelt, spelenderwijs vormen van kwakzalverij acceptabel maakt. De mix van serieuzere artikelen en de onbevangen manier waarin niet-reguliere behandelwijzen als een redelijk alternatief worden gepresenteerd, zal vele lezeressen op het verkeerde pad hebben gebracht en nog brengen. Dit is de reden om de Meester Kackadorisprijs dit jaar toe te kennen aan het tijdschrift/website Linda.

De prijs van de vereniging wordt eenmaal per jaar uitreikt aan die persoon of instantie die dat jaar de kwakzalverij zeer heeft bevorderd. Het gaat hierbij niet om mensen die kwakzalverij beoefenen, maar om personen of instellingen die kwakzalverij bevorderen terwijl van hen het tegengestelde verwacht zou mogen worden.”

Hoofdredacteur Karin Swerink van Linda vindt dat lezers alle informatie zelf op waarde kunnen schatten. Wel plaatst Linda sinds begin 2023 een disclaimer bij medisch gerelateerde artikelen of interviews, dat de titel geen medisch advies verstrekt en lezers altijd moeten overleggen met een gediplomeerd arts over een medische behandeling.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen