Oorlogsleugen: niet Russen maar Oekraïners zelf bombardeerden Oekraïense markt

De forse valse beschuldiging van een oorlogsmisdaad werd snel weggepoetst door media. Journalisten hebben er grote moeite mee om op eerlijke wijze fouten te bekennen en herstellen, gehinderd door hun grote ijdelheid

Gelezen: Week van de Hoofdredacteur, Volkskrant, 23 september 2023

Pieter Klok, hoofdredacteur van de Volkskrant, komt ruiterlijk terug op de fout. Het bericht van 6 september 2023 Zeker 17 doden bij Russische aanval op markt Kostjantynivka. ‘Ze schieten op vreedzame burgers’ is onjuist.

Na onderzoek van New York Times bericht de krant op 19 september 2023: Dodelijke raketinslag op markt in Kostjantynivka mogelijk resultaat van eigen luchtdoelraket Oekraïne. Dat laatste stond op pagina 12, de oorspronkelijke beschuldiging op de voorpagina. Klok verklaart niet waarom de rectificatie niet op de voorpagina stond.

Wel stelt hij: “Pijnlijk, natuurlijk, en een harde les. In tijden van oorlog moet je nooit te snel conclusies trekken. Je moet zo dicht mogelijk bij de feiten blijven en continu voorbehouden maken.”

Om te vervolgen: Het vervelende van een correctie als de bovenstaande is dat aanhangers van Poetin en Rusland er bewijs in zien dat Rusland stelselmatig in een ongunstig daglicht wordt gesteld en de dat de misdaden van het Oekraïense leger stelselmatig worden toegedekt. Daarvan is absoluut geen sprake, zoals de correctie laat zien, behalve als we het nieuws te snel interpreteren.”

Curieus dat journalisten er maar niet in slagen om excuses aan te bieden maar altijd weer een iets anders erbij halen. Ook stat het originele foutieve bericht nog online zonder enige verwijzing naar de rectificatie.

Dat is ook elders zo. Bij de NOS staat vandaag, 20 dagen na de aanslag/ongeluk nog steeds: Zeventien doden na Russische aanval op markt in Oost-Oekraïne zonder toevoeging ondanks de  latere herziening ‘Doden Kostjantynivka door verdwaalde Oekraïense luchtafweerraket’

Ook staat het laatste bericht tussen aanhalingstekens, dus als mededeling die niet vaststaat en het oorspronkelijke bericht niet tussen aanhalingstekens. Journalisten zijn doorgaans nauwelijks in staat om op eerlijke wijze fouten te bekennen en herstellen, gehinderd door hun grote ijdelheid.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen