Studenten Vrije Universiteit spelen vals met ChatGPT

Studenten Vrije Universiteit spelen vals met ChatGPT

Docent Anders Schinkel ontvangt opvallend goed Engels geformuleerde opstellen en verhandelingen (‘papers’) en na ovcerleg met de Examencommissie van de universiteit volgt een harde maatregel.

Gelezen: Irene Zwaan, Volkskrant, 24 juli 2023

In april constateert Schinkel dat de stijl en scores van de Engelstalige opdracht voor het vak pedagogische ethiek en vraagt de examencommissie ernaar te kijken. Na onderzoek volgt de conclusie dat ‘op grote schaal onregelmatigheden’ zijn ontwaard.

Er volgt een strenge maatregel: de stukken van alle studenten worden ongeldig verklaard in afwachting van een vervangende toets. De fraude is niet exact vast te stellen dus studenten van de opleiding verwijderen wegens fraude is moeilijk.

 p 15 mei zit de collegezaal tjokvol gespannen derdejaarsstudenten pedagogische wetenschappen. Zometeen zullen ze te horen krijgen waar het bericht van de examencommissie om de Engelstalige papers ongeldig te verklaren op is gebaseerd.

Hun vrees wordt al snel bevestigd door opleidingsdirecteur Marjolein Dobber, die de bijeenkomst samen met examinator Anders Schinkel leidt. ‘We zitten nu in een situatie waar studenten op grote schaal fraude hebben gepleegd’, zegt ze. Voor het eerst horen de studenten dat dit te maken heeft met ChatGPT. De vervangende toets zal over twee weken al plaatsvinden.

De Volkskrant meldt: “De studenten die voor de opdracht geen ChatGPT hebben benut, verenigen zich in een WhatsAppgroep. Ze vragen zich af waarom ze niet individueel zijn beoordeeld op hun kennis en kunde.”

Deze groep wil verhaal halen. Echter, de formulering is onjuist. Het gaat om een groep studenten die beweren dat ze ChatGPT niet hebben gebruikt. En worden dan automatische degenen die wel ChatGPT inzetten, daarmee bewezen schuldig aan het gebruik?

Slordige journalistiek in een verder goed artikel.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen