Vliegschaamte; ga toch weg

De meesten van degenen die beweren zich te schamen voor consumptie vanwege klimaatschade zijn hypocriet. Ze passen hun gedrag niet of nauwelijks aan.

Gelezen: Volkskrant, 27 mei 2023

Afwasmachines, auto’s en ook elektrisch fietsen in plaats van met spierkracht; opmakend uit hun gedrag interesseert de teloorgang van het klimaat de gemiddelde Nederlander niet.

In april 2023 zijn ruim 2,4 miljoen vliegreizen vanuit Nederland geboekt, het overgrote deel gevolgd door een terugreis: bijna 5 miljoen bij elkaar. In 2019 was dat nog vier miljoen.

Rob Oostdam, directeur van reisorganisatie ANVR, verwoordt de hypocrisie in de Volkskrant als volgt: “Ik zie het verschil tussen de mens als burger en consument. De burger vindt de klimaatdoelen heel belangrijk, van de consument mag het niet ten koste gaan van de vakantie. Er is nooit vliegschaamte geweest, alleen bij een bepaalde groepering die hard schreeuwde.”

In dat artikel zegt hoogleraar toerisme Jan van der Borg: “Prijsvechters als Ryanair en Easyjet spugen hun passagiers uit in de Europese steden en zeggen: bekijk het verder maar.”

Die gelegenheid wordt hun geboden door de klanten, diezelfde hypocriete consumenten. Van der Borg zat er volledig naast met zijn voorspelling dat consumenten duurzamer vakantie gaan vieren: “‘Het was wishful thinking, daar is niks van terechtgekomen. Ik vind het een gemiste kans.”

Op de eerste plaats een misser van de professor. Hij is nog niet ontslagen.

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen