Telegraaf: klimaatclaim KNMI grenst aan bedrog

KNMI-klimaatonderzoekers waarschuwden dat Nederland bovengemiddeld opwarmt. Dat werd de kop boven het stuk: ’Nederland warmt twee keer zo snel op als het wereldgemiddelde’.

Gelezen: Telegraaf, 1 oktober 2022

De KNMI jokt, schrijft Telegraaf-hoofdredacteur  Paul Jansen

“Zo meldde de BBC in 2019 dat Canada twee keer zo snel opwarmt als de rest van de wereld. Dagblad De Morgen signaleerde exact hetzelfde reeds in 2008, maar dan voor België. Trouw schreef vorig jaar over een soortgelijke trend voor het Midden-Oosten. Er zijn tal van artikelen met deze claim, voor Duitsland, Rusland, Australië, China en noem maar op. De NOS wist in 2020 zelfs te melden dat ’heel Europa’ sneller opwarmt dan het gemiddelde op onze planeet. Hetzelfde is geschreven over Afrika, Latijns-Amerika; tja, zo’n beetje elk continent.

Hoe dat kan? Menigeen zal wellicht denken dat de nieuwsberichten een vergelijking maken tussen de uitgelichte staat en andere naties: ’de rest van de wereld’. Maar dat is niet het geval. De claim is terug te voeren op een rapport van het klimaatpanel van de VN (IPCC). Daarin staat in algemene zin dat land sneller opwarmt dan… water. En aangezien zeventig procent van de oppervlakte van onze planeet uit water bestaat, springen alle landen er per definitie negatief uit.”

Reageer op dit artikel:

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

*
To prove you're a person (not a spam script), type the security word shown in the picture. Click on the picture to hear an audio file of the word.
Anti-spam image

Uw e-mail adres wordt niet gepubliceerd en niet aan derden verstrekt.

Omgangsvormen